Egy nap a lelki egészség és az önállóság jegyében – Szakmai nap az Esélycentrumban

2011-2016 között 491 ezerről 408 ezerre csökkent a valamilyen fogyatékossággal élő magyarok száma – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal összesítéséből. Nyíregyházán is egyre több szervezet és önkéntes fiatalok tartanak érzékenyítő tréningeket.


A Mozgáskorlátozottak Sz-Sz-B Megyei Egyesület és a MEOSZ, valamint az önkormányzat közös szervezésében tartottak szakmai napot az Esélycentrumban. A program fő célja, hogy a fogyatékkal élőknek és családjaiknak hasznos tanácsokat adjanak szakember segítségével. Csorba Bertalan a Mozgáskorlátozottak Sz-Sz-B Megyei Egyesületének ifjúsági csoportvezetője elmondta, hogy ezen a konferencián a sérült fiatalokról szól.

Az esemény címe Egy nap a lelki egészség és az önállóság jegyében. A mai napon a fogyatékkal élő fiatalok vannak a középpontban, több nagy kérdést is megválaszolnak például: Ki vagyok én a világban, valamint hova tartozom? A fogyatékkal élők családtagjaira is figyelmet fordítunk, hogyan tudják feldolgozni, valamint hogyan tudnak segíteni.

– mondta el Csorba Bertalan.

A szakmai nap pályázati forrásból valósult meg, pszichológus segít az új helyzetekkel, nehézségekkel megküzdeni, hiszen az egész család élete megváltozik. Dr. Madácsi Mária pszichológus hasznos tanácsokkal látta el a résztvevőket, valamint válaszolt kérdéseikre is.

A családnak nem egyszeri élmény, hanem mindennapos nehézséggel találják szembe magukat. Fontos, hogy a családtagok támogassák és segítsenek megoldani a különféle kapcsolatokat, hiszen nem egyszerű beilleszkedni a társadalomba. A munkához jutás lehetőségét is támogatniuk kell, sokféle problémával küzd meg egy család, olyan sokféle mint amilyen a sérülés maga.

– tette hozzá Dr. Madácsi Mária

A szakmai napon a családtagoknak és az érintett fiataloknak lehetőségük nyílt kapcsolatokat teremteni, valamint a problémákat szakemberrel együtt beszélhették meg.

 

Horváth Kíra