Egy hétig minden nap izgalmas események történnek a Mórában

Idén is megrendezi a Móra-napokat Örökösföld nagymúltú általános iskolája. Április 15-22 között sport, - tantárgyi-és kulturális versenyek, műveltségi vetélkedők várják a tanulókat.

A Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában működő Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskolában már hagyomány, hogy minden tavasszal a névadóra emlékeznek egy színes programsorozat keretein belül. Az eseményen nem csupán a helyi gyereket mozgatják meg az Akkreditált Tehetségpontként működő köznevelési intézményben, hanem Nyíregyháza, a környék és az egész vármegye általános iskolásait is.

A programsorozat április 15-én 8 órakor a Móra Labdarúgó Kupával kezdődik, majd 10- kor kezdetét veszi a megnyitó. Az ünnepi műsor keretein belül a névadó életét és munkásságát elevenítik meg.

Április 16-án, 14 órától meghívásos sakkversenyen mérhetik össze tudásukat a tanulók a Móra Sakkfesztiválon. Párhuzamosan a királyjátékkal angol nyelvi akadályversenyen mutathatják meg magukat a hetedik és a nyolcadik évfolyamos tanulók. A Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az angol nyelv oktatására. Már az első évfolyamos diákok megkezdik a tanulását, nyolcadikra többen pedig már középfokú nyelvvizsgát is visznek magukkal a ballagási tarisznyában. Az angol nyelvi versenyre a vármegye felsőbbéves átalános iskolásai érkeznek és különböző helyszíneken játékos feladatokat oldanak meg.

Április 17-én, 9 órakor kezdődik a Gyémántcserép rajzverseny, amit óvodás gyerekeknek és az általános iskola első hat évfolyamán tanuló diákoknak hirdetett meg a Móra. Szintén április 17-én a Móra informatika versenyen digitális kultúrájukról is számot adhatnak a versenyzők.

Április 18-án, 14 órától várják a diákokat a Cinegekirály csapatversenyre. A vármegyei szintű vetélkedőt 3-5. évfolyamos diákoknak hirdették meg azzal a céllal, hogy felhívják a kicsik figyelmét a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra, valamint lakóhelyünk nevezetességeire.

Április 19-én, pénteken a Móra Regionális Gyermek Szóló Néptánc Találkozónak ad otthont az iskola. A két hétvégi pihenőnap után is folytatódnak a Móra-napok eseményei.

Április 22-én, hétfőn a Móra Matek Vármegyei Matematika Verseny döntőjére kerül sor.

Az októbertől márciusig tartó 3 fordulós levelezős eredmények alapján hívták meg a döntőbe a vármegye és a város iskoláinak legtehetségesebb, matekos tanulóit. A Móra-napok zárása a Kincskereső Prózamondó verseny lesz, ahová a Szabolcs- Szatmár- Bereg vármegyei általános iskolák 1-8. évfolyamán tanuló diákoknak volt lehetőségük nevezni egy szabadon választott magyar alkotással

forrás: Jaczkovits Józsefné, igazgató