Égi jelenség! A Merkúr Nap előtti átvonulását leshetjük hozzáértőkkel hétfő délután
Égi jelenség! A Merkúr Nap előtti átvonulását leshetjük hozzáértőkkel hétfő délután

„Találkozzunk 2 percre!” című rovatunkban érdekes, ismert és elismert embereket, formációkat mutatunk be, valamennyien nyíregyházi kötődésűek!

A Naprendszer legbelső, legkisebb bolygója a Merkúr. Sok tekintetben hasonlít a Holdra, hiszen felszínét számos kráter borítja, nincs természetes holdja és nincs állandó légköre. Pár nap múlva azonban ez a mágneses mezővel rendelkező bolygó lesz a hónap sztárja! Alesenszki Roland, a Bátorligeti-Gemini Csillagász Egyesület elnökével beszélgettem:

Idén januárban teljes holdfogyatkozást láthattunk, májusban a Halley Üstökös meteorzápora miatt kémleltük az eget, augusztusban pedig a Perseidák nyűgözték le a csillaglesőket – szakavatottakat és laikusokat egyaránt. A november sztárja pedig a Merkúr lesz! A Nap előtt vonul majd át november 11-én hétfőn. Hazánkban kora délutántól érdemes követni az eseményt. Ám szabad szemmel szinte semmi nem látható, ezért jó nagyítású segédeszközökre lesz szükség – teleobjektívre gondolok vagy távcsőre.

És hogy lássunk is valamit az égi jelenségből – segítenek Rolandék! Távcsöves bemutatót, csillagászati előadást tartanak majd a Bujtosi Városligetnél hétfőn, 14 és 17 óra között. Közben pedig remélik, hogy november 11-én nem zavarja majd semmi az égbolt kémlelését!

Az egyesületük egyébként most lesz két éves, amit méltón ünnepelnek. Ebben a hónapban lesz jótékonysági báljuk és megszervezik az I. Nyírségi-Orion Csillagásztábort is (november 22-26.)!

Szerző: Rutkai