Egerbe látogatnak a gárdonyisok

Egerbe látogat a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézményének valamennyi tanulója és pedagógusa. A Kórház utcai közösség június 17-én, hétfőn kel útra, hogy ellátogassanak abba a városba, ahol az iskola névadója élt és alkotott.

32 pedagógus kíséri azt a 309 diákot, akik az iskolában hirdetett Gárdonyi Emlékév keretein belül Egerbe kirándulnak azért, hogy hagyományaikat ápolják, és hogy megtapasztalják az egy közösséghez való tartozás élményét. Június 17-én hétfő reggel 7 órakor az egyik szupermarket parkolójából indul el 9 autóbusz a gárdonyisokkal.  A programok már az utazás alatt elkezdődnek, hiszen az osztályfőnökök a buszozás óráiban érdekes törtnetekkel, irodalmi és történelmi tényekkel keltik fel a gyerekek érdeklődését. Így mire Heves Vármegye székhelyére megérkeznek, már kellő érdeklődéssel várják a látnivalókat.  A délelőtt során rendhagyó történelem órán vesznek részt a diákok a Dobó István Vármúzeumban, majd ellátogatnak a Gárdonyi-házba és leróják tiszteletüket ott, ahol „csak a teste” van Gárdonyinak.

Az idén 40. születésnapját ünneplő Kórház utcai általános iskolában nagyon fontos a hagyományok ápolása és tisztelete. A lassan végéhez közeledő tanévet Gárdonyi Géza köré építették fel az iskola tanítói és tanárai. Az alkotó pedagógia jegyében részt vehettek a tanulók makett készítésen, érdekes előadásokat hallgathattak meg az „egri remetéről”, házi ki-mit tud Gárdonyiról versenyen mérhették össze tudásukat. Mindezeken túl elhelyezték egy Gárdonyit ábrázoló, LEGO-ból, új technikával készült, 3D hatású portrét is az iskola aulájában. 

A szeptemberben induló új tanévben a tanulók visszahozhatják az egri kirándulás emlékeit, hiszen iskolai képzőművészeti pályázaton eleveníthetik fel a júniusban látottakat.

Forrás: Tóth László, tagintézmény-igazgató