E-matrica nélkül – Így kerülhető el a bírság

Egyszerű e-matrica vásárlás

Továbbra is kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni a díjköteles útszakaszokat, azaz a felhajtás előtt gondoskodni kell az e-matrica beszerzéséről. Az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén az érvényesség kezdete minden esetben a vásárlás időpontja (nap/óra/perc). Újdonság azonban január 1-jétől, hogy azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc még a rendelkezésükre áll, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat, és így elkerüljék a pótdíjazást. E-matricát vásárolni lehet elektronikus úton, akár sms-ben is vagy benzinkutakon/viszonteladói partnereknél.

A díjak és a pótdíjak nem változtak, így a D1 kategóriában a jogosulatlan úthasználatért 14 875 forintos alappótdíjat, míg a későbbi befizetés esetén 59 500 forintos díjat kell megfizetni. Azonban a jogosulatlan úthasználatért kiszabott alappótdíj összege korábban már 30 nap után emelkedett. A szabálymódosítással ez a határidő 60 napra hosszabbodott, így lehetőség nyílhat a díj emelkedését megelőzően tisztázni a vitás kérdéseket.

– tájékoztatott a Budapesti Békéltető Testület (BBT).

Egy rendszámra egy pótdíj

Egy rendszámra naptári naponként egy pótdíj szabható ki, azonban a továbbiakban elkerülhetővé válik az is, hogy az éjfélnél valamelyest tovább tartó, viszonylag rövid idejű használat miatt egy útra két büntetést fizessen az autós. A módosítás rendezi az üzemszünetek ügyét is, ugyanis az üzemszünet idejét követő legalább 60 percig nem szabható ki pótdíj.

Ha abban a hiszemben használta több alkalommal egymás után az autópályát a fogyasztó, hogy van érvényes matricája, de utóbb kiderült (az első fizetési felszólítás kézhezvételekor), hogy mégsem, van lehetőség csökkenteni a pótdíjak összegét. Az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben ugyanazon jármű esetében kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, a pótdíj mindennapi maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alappótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére.

Bővebben a témáról itt olvashat.


Forrás: hirado.hu