Drog, alkohol, cigaretta és közösségi oldal. Mindegyik okozhat függőséget!

Drog, alkohol, cigaretta és közösségi oldal. Mindegyik okozhat függőséget!
Zacher Gábor előadása

Nem mindegy mi kerül gyermekünk 'puttonyába', milyen élményekkel gazdagodott életében és így milyen értékrendje lett – kezdte nyíregyházi előadását Zacher Gábor.

A toxikológus főorvos szerint a leglényegesebb, hogy tud-e a fiatal jó döntést hozni, hiszen egy-egy buliban egyedül mond majd igen-t vagy nem-et, akár alkoholra, drogra. Zacher Gábor hozzátette, egyre több felnőttet és fiatalt érint valamilyen függőség.

Hazánkban mintegy 20 ezer kábítószerfüggő él, ám a megdöbbentő mégis az, hogy több mint 1,25 millió függője lett az online világnak, a közösségi oldalaknak! Az alkoholfüggőség pedig 'csak' 800 ezer embert érint.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kiemelt figyelmet fordít a prevencióra – így az alapellátás és a népegészségügy rendszerét is fejlesztették. Dr. Szondi Zita orvosigazgató hangsúlyozta:

A megelőzés megvalósítására és minél szélesebb körben való terjesztésére Egészségfejlesztési Irodákat hoztunk létre. Az EFI-k hat járásban működnek, már több mint egy éve. Nagyon színes a programsorozatuk, kiemelt szerepet kapnak az iskolás gyerekek, valamint az egészségfejlesztés, annak fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet.

Ezért is szervezték meg a prevenciós előadást Zacher Gáborral. Moravcsik-Kornyicki Ágota EFI vezető összegezte:

A 9., 10. és 11. osztályos diákokat vártuk erre a rendezvényre. 17 középiskolából regisztráltak, jelentkeztek be a fiatalok erre a rendezvényre. Ez a prevenciós előadás azért fontos, mert a fiatalok esetében emelkedik a különböző szerhasználat, illetve a pszichoaktív szereknek a fogyasztása.

A programban közreműködő és támogató partner volt Nyíregyháza Megyei Jogú Város. Az önkormányzat biztosította a rendezvény helyszínét, a Continental Arénát, ahol összesen mintegy 1500 fiatal vett részt Zacher Gábor előadásán.

Kapcsolódó galéria

Dr. Zacher Gábor Nyíregyházán