Dr. Kovács Ferenc polgármesterjelölt (FIDESZ-KDNP) elsőként adta le az ajánlószelvényeket
Fotók: Szarka Lajos

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje hétfőn délután a Választási Irodán elsőként adta le az őt támogató ajánlószelvényeket az október 13-i, önkormányzati választáshoz.

A választási törvény szerint a 100 ezer lakost meghaladó településeken legalább 500 választópolgártól ajánlást szerezni a jelöltté váláshoz. Dr. Kovács Ferenc 150 ajánlóívet adott le, amelyeken összesen 1200 aláírás szerepel.

A választási kampány, így az ajánlások összegyűjtése is a választást megelőző 50. napon, azaz augusztus 24-én szombaton indult. Innentől kezdve indul a lehetőség ajánlások gyűjtésére, melyek leadására szeptember 9-ig kell sort keríteni, tehát gyakorlatilag bő két hét áll a megfelelő számú ajánlás összegyűjtésére.

Polgármester jelölt az lehet, aki legalább 500 ajánlást összegyűjtött a városban, míg az egyéni választókerületekben az a szabály, hogy az egy választókerületre jutó népesség 1 %-nak megfelelő számú ajánlást kell összegyűjteni. Nyíregyházán ez a legkisebb szavazókörben 56, míg a legnagyobban 73 aláírás összegyűjtését jelenti.

Szeptember 9. után kerül sor az ajánlások ellenőrzésére, majd összeáll a végleges lista. A szavazólapok szeptember 30-án hétfőn vagy október 1-jén kedden érkeznek Nyíregyházára, a Választási Irodába. Október 13-án reggel innen jutnak a szavazóhelyiségekbe.