Döntő - a női röplabda bajnokság fináléjába jutott a Fatum Nyíregyháza !!!

 Villámrajtot vett a Fatum Nyíregyháza Újpesten a női röplabda Extraliga harmadik találkozóján. 0-4 után 1-10 következett, így a hazaiak mesterének gyorsan kétszer is időt kellett kérnie. Fantasztikusan blokkoltak a mieink, a támadásokat pedig nem tudták hárítani a lilák. Az időkérések után sem változott a helyzet, 1-12 után csak azért szereztek pontot a hazaiak, mert hosszú volt a nyíregyházi nyitás. Mindkét oldalon rontottak szervákat a csapatok, így őrizte előnyét a Fatum, de a játszma derekán egy 10-5-ös rohammal közelebb került az UTE, így Hollósy Lászlónak is időt kellett kérnie. 14-17-nél három pontra olvadt az előny, majd Kalotai pontjára Bosio válaszolt. Fernandez és Kalicanin is villant, de nem lehetett hátradőlni, nagy labdamenetek után 21-21-nél egyenlítettek a lilák. Matic volt eredményes, de újból egyenlítettek a hazaiak, így nagyon izgalmas volt a végjáték, melynek végén két szettlabdához jutott az Újpest, de mindkettőt hárították a mieink! Bosio beütötte, de Valdez egy hatalmas bombával ismét egyenlített. Ismét Valdez, így játszmalabdája volt a Fatumnak, ezt hárították. Fernandez ütése után újabb szettlabda, Fernandez lehúzta a visszapattanót, így nyerte a játékrészt a Nyíregyháza.

A második szett nyíregyházi szempontból rosszul indult, 8-1-re meglépett az UTE. Sok volt a pontatlanság a játékban, az ütések után rendre outra szállt a labda, így 11-4 lett az állás. A folytatásban is maradtak a hibák a nyírségieknél, így 17-7-nél tíz pont volt a különbség. Elúszott a játszma, és egyenlítettek a hazaiak.

A harmadik játékrész szorosan indult, de 4-8-nál a hazaiaknak időt kellett kérniük. Sajnos az előnyt nem sikerült megtartani, egy pontra felzárkózott az UTE. 14-14-ig továbbra is a Fatum vezetett, de egy vitatott ítélet után egy ponttal a lilák álltak jobban, ám Valdez azonnal egyenlített, majd Kalicanin blokkolt. 17-19-nél ismét kettő volt az előny a hajrá kezdetén. Állva hagyta riválisát a Nyíregyháza, Matic sánca már 17-21-et jelentett, majd Hiruela kiütötte, csakúgy mint Cross. Az első játszmalabdáját megcsinálta a Fatum, és egy szettre került a döntőtől.

A negyedik játszma 4-0-s hazai vezetéssel indult, korán időt kellett kérnie a Nyíregyházának ami használt, mert 4-4 lett. Magas volt a színvonal, az UTE mindent megtett az egyenlítésért és 11-7-nél ismét négy ponttal vezetett. Matic folyamatosan tüzelte társait, és sikerült is két pontra visszajönni, majd Genesis Francesco ásza után 14-14 volt az állás. Sőt! Újabb három nyíregyházi pont jött zsinórban! Elképesztő izgalmak a végén, 19-19-nél ismét egyenlő. Egy remek támadás végén Kalicanin ütötte be, majd Matic elemi erejű bombája következett, 20-22. Egy-egy pont mindkét oldalon, majd Hiruela labdája a blokkról ment ki. Fernandez labdája is, majd hálóban az újpesti ütés! Nyert a Fatum Nyíregyháza, és kilenc év után ismét bajnoki döntőt játszik. Az ellenfél a Békéscsaba lesz.

UTE – Fatum Nyíregyháza 1-3 (-26, 10, -18 , -22)

Nyíregyháza: G. Francesco, Valdez, Matic, Fernandez, Kalicanin, Kalotai
Csere: Tóth (liberó), I. Francesco, Villám, Kotormán, Rutarová

Hollósy László vezetőedző: Nem játszottunk ma jó mérkőzést, nagy volt a teher, sok volt a hiba. Ma lelkileg kellett főleg felkészíteni a lányokat, nagyon boldogok vagyunk, hogy a döntőbe jutottunk. A fináléban tudjuk, hogy a Békéscsaba a favorit, de mindent megteszünk majd ellenük. 

Dankó László