Diáknak, munkáltatónak egyaránt elõnyös a diákmunka program

Már több mint 20 ezren vesznek részt a Pénzügyminisztérium által meghirdetett Nyári Diákmunka Programban. A fiatalok száma augusztus végére meghaladhatja a 30 ezret. Megyénkben is kedvelt a lehetõség, mintegy 3200 fiatal dolgozik a program keretében valamilyen önkormányzatnál, egyháznál vagy vállalkozásoknál. De a fiatalok segíthetnek akár idõsek otthonában, óvodában is. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. július 27-i számában.)


A nagy érdeklõdésre való tekintettel, további 400 millió forint támogatást biztosítanak a megyéknek a programra, így már összesen 3,4 milliárd forinttal támogatja a kormány a 16–25 év közötti diákok munkatapasztalat-szerzését. A Nyíregyháza-Kertvárosi Református Egyházközség István Szeretetotthonában is fogadják a dolgozni akaró diákokat, idén nyáron hat fiatal segíti az otthon mindennapjait.

 

Mindenkinek kedvezõ

 

– A fiatalok számára azért fontos ez, mert munkatapasztalatot szereznek, kicsit belekóstolnak a munka világába, és hasznosan töltik a nyarukat. Az önkormányzatok, illetve a vállalkozások számára pedig azért, mert a fiatalok munkája révén õk is tudnak haladni, gyarapodni, esetleg olyan feladatokat, amire korábban nem volt idejük vagy energiájuk, azt most meg tudják oldani, el tudják látni. Ezért is ilyen népszerû a program – fogalmazott a Nyíregyházi Televíziónak Román István megyei kormánymegbízott a helyszínen. S azt is kiemelte, kifejezetten fontosnak tartja a generációk közötti jó kapcsolatot, ezért különös odafigyeléssel támogatja a fiatalok szeretetotthonban végzett munkáját.

 

16-tól 25-ig

 

Hat fiatal segít a kertvárosi intézményben, azt mondják, örök élmény marad számukra az idõsek otthonában eltöltött idõszak. Katona Rebeka Dorka, a Krúdy Gyula Gimnázium diákja azt mondta, ez egy nagyon sokszínû, változatos munka, nincs két egyforma nap. Õ többnyire az állatkertben árulja a fogyatékos fiatalok által gyöngybõl készült termékeket.

– Ez egy testhez álló feladat, amit már korábban is elvégeztem önkéntes alapon és az ötven óra közösségi szolgálat kapcsán. Ha itt kell lenni az idõsek otthonában, azt is örömmel veszem, mert ez egy nagyon jó feladat, munkakör, amiben a nap végére ugyan a testem elfárad, de lelkileg nagyon feltöltõdöm – mondta. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor – leghamarabb június 18-án – már betöltötték a 16. életévüket, és legkésõbb a program befejezésekor – augusztus 31-én – még nem múltak el 25 évesek.

(Szerzõ: Farkas Fanni)

 

Nyíregyházán is dolgoznak

 

Szerkesztõségünkhöz eljutott a téma kapcsán a város aljegyzõjének, dr. Kása Brigittának a Nyíregyházára vonatkozó aktuális információja is. – A tanítás befejezésével, június 18-án elindult a Polgármesteri Hivatalban is a Pénzügyminisztérium által meghirdetett Nyári Diákmunka Program, mely által a nyíregyházi önkormányzat és intézményei több mint 300 fiatalt tudnak foglalkoztatni. A fizetés összege a minimálbér, illetve a garantált bérminimum idõarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében ez az összeg 135 375 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezõk esetében 103 500 forint lehet személyenként havonta. A program idõtartama a korábbiakhoz képest 2 héttel megnövekedett, így a fiatalok akár három, egyenként háromhetes turnusban dolgozhatnak. A héten fejezõdik be létszám alapján legnépszerûbb, második turnus. 183 diák elhelyezését biztosította az önkormányzat a Polgármesteri Hivatalban, az Alapellátási Igazgatóságnál, a Jósa András Múzeumban, az önkormányzat óvodáiban, a könyvtárban, valamint a Váci Mihály Kulturális Központban. Akiknek a túljelentkezés miatt a második turnusban nem volt lehetõségük részt venni, részükre is igyekszünk munkalehetõséget biztosítani a program harmadik, augusztus 3-ától induló turnusában.