Dengue-láz-járványt hirdettek ki a Fülöp-szigeteken
Dengue-láz-járványt hirdettek ki a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteki egészségügyi minisztérium dengue-láz-járványt hirdetett kedden a betegség gyors terjedése miatt az ország különböző régióiban.

A járvány megfékezésében érintett kormányzati ügynökségek keddi rendkívüli ülését követően közzétett hivatalos adatok szerint január 1. és július 20. között több mint 146 ezer megbetegedést jegyeztek fel. Ez 98 százalékkal nagyobb a tavalyi év ugyanezen időszakában regisztrált eseteknek – mondta Francisco Duque Fülöp-szigeteki egészségügyi miniszter. A tárca a betegségből eredő 622 halálesetet jegyzett fel.

A betegség az ország hét régiójában meghaladta a járványküszöböt, további háromban pedig elérte a járványveszélyt. Mindeközben a megbetegedések száma folyamatosan nő, mivel az esőzések kedvező életkörülményeket teremtenek a dengue-láz kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyognak.

A dengue-láz a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában előforduló, magas lázzal, ízületi fájdalmakkal és hányással járó fertőző megbetegedés, amelynek szövődményei szélsőséges esetekben halálosak lehetnek.

 

hirado.hu