Délutántól heves zivatarok érkeznek

Heves viharokkal kell számolni kedden, szerdára néhány, csütörtökre több fokkal visszaesik a hőmérséklet.


Kedden nagy valószínűséggel heves viharok alakulhatnak ki a nap második felében. Észak, északnyugat felől a felszín közelében egy hidegfront közelíti meg és éri el térségünket, eleinte északnyugaton várható zivatarok kialakulása, felhőszakadással, jégesővel. Akár nagyobb méretű, több cm átmérőjű jég és 100 km/h közeli szélrohamok kísérhetik a viharokat. Legnagyobb esély erre északnyugaton és az Alpokalján mutatkozik.

A nyugati határt délután, a Duna vonalát és Budapestet estére, a Tisza vonalát éjfél körül érheti el a vihar.

Ezt követően a zivatarok az ország egyre nagyobb területén kialakulhatnak. Változatos napra készülhetünk, mivel a heves viharok mellett napközben még erős lesz a felmelegedés, délen 35-36 fok sem kizárt. Feltámad a szél, a Dunától keletre erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet. Az esti óráktól viszont egyre többfelé északira, északnyugati fordul és viharossá fokozódik a szél.

Kedden heves viharok jönnek

Estére északon felfrissül a levegő.

A kedd éjjel sem telik csendesen, ahogy a zivatarok kelet, északkelet felé haladnak, további égzengésre, viharokra készülhetünk.

Szerdán sem ússzuk meg zivatarok nélkül, heves viharok ismét többfelé valószínűek. Északon viszont valamelyest mérséklődik a nagy meleg, északnyugaton 24-25 fokos maximumok lesznek jellemzőek. Az ország legnagyobb részén ugyanakkor még 30 fokot megközelítő maximumok lesznek.

Az igazi felfrissülés csütörtökre várható

A csúcshőmérséklet 19-26 fok között alakul. Felhős lesz az ég, sokfelé - legkisebb eséllyel a nyugati határ mentén - várható zápor, zivatar. Ismét előfordulhat majd felhőszakadás. Az északi, északkeleti szél sokfelé erős, nyugaton és zivatarok idején viharos lehet.

A hét utolsó napjára viszont visszatérhet a melegebb idő, ismét mérhetünk akár 30 fokot.


Forrás: idokep.hu