Curie kémia versenynek ad otthont az Apáczai

30. alkalommal rendezi meg a Curie Országos Kémiaverseny területi döntőjét a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A rangos esemény 2024. március 8-án, pénteken lesz az Erdő sori iskolában.

A természettudományos szaktárgyak magas színvonalú oktatása az egyik pillére  a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának. Ennek egyik „fő zászlós hajója” jelenleg  a kémia.  Bizonyítja ezt az is, hogy az elmúlt 68 évben nagyon sok vegyész, kémiatanár, orvos, gyógyszerész került ki az iskola tanulói közül.

A Curie Országos Kémiaverseny  területi vezetője Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében Kálnay Istvánné Magdika, aki biológia-kémia szakos tanárként egyengette az apáczais palántákat, majd nyugdíjba vonulása után is szívügyének tekinti a kémia magas színvonalú oktatását és szívvel-lélekkel szervezi a versenyt.

  A Curie verseny indulásától bekapcsolódott a szakmai szervező munkába, nem csak versenyzői benevezésével, hanem területvezetőként is.

 Kezdetekben a TIT által szervezett Kis Kémikus Baráti Körhöz kapcsolódott a rendezvény, amelyből kinőtt a Hevesy György országos verseny.

Ebben a tanévben 62 tanuló jelentkezett a versenyre, összesen nyolc intézményből. Érkeznek tanulók Nyíregyházáról, Kisvárdáról és Mátészalkáról is.

A verseny fő támogatója és szakmai szervezője a Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány.

A megmérettetést folyamatosan segíti a Béres Alapítvány és  a Nemzeti Tehetség Program (NTP), a Szolnoki és a Nyíregyházi Tankerületi Központ, de a Nyíregyházi Apáczai Csere János Iskola és az Apáczai Közhasznú Alapítvány is a verseny támogatója  hosszú évek óta.