Csúcsot döntött
Helebrandt Máté új magyar csúcsot gyalogolt 10 000 méteren múlt vasárnap, a Budapest Nemzetközi Bajnokságon. A riói olimpiára készülő sportoló 39:56.02 percet ért el, amivel megdöntötte Urbanik Sándor csaknem 31 éve, 1985. július 24-én felállított országos csúcsát, ami 40:00.0 perc volt.

– Most az egész év a riói olimpiáról szól, mindent ennek szentelünk, ezért nem is úgy indultam el a Budapest bajnokságon, hogy országos csúcsot akarok dönteni. Nem ez volt a cél, hanem egy jót szerettünk volna „edzeni”, hiszen hamarosan kezdődik az olimpia és ilyenkor már nagyobb versenyeken nem indulunk. Szerencsére azonban olyan jó formában vagyok, olyan jó az erőállapotom, meg a gyorsaságom, hogy összejött minden. Egy 31 éves országos csúcsot is megdöntöttem, aminek nagyon örülök, mert már 2-3 éve készülünk erre a csúcsra, igaz, pont most nem számítottunk rá, hogy meglesz – mondta el érdeklődésünkre Helebrandt Máté.

HETI 160 KILOMÉTER

Mátét telefonon értük el, hiszen már gőzerővel készül az augusztusi világjátékokra. Jelenleg is Tatán, az olimpiai edzőközpontban trenírozza magát. Mint elmondta, napi 2-3 edzése van és heti 150–160 kilométert gyalogol. Az olimpiára való felkészülés az egész napját elveszi, hiszen mindenre kell figyelnie, még a pihenésre is. Most két hétig Tatán edz, majd egy hetet itthon lesz, aztán két hetet újra Tatán és egy hete marad arra, hogy egy kicsit Nyíregyházán legyen, hiszen augusztus 4-én indul a repülő Rio de Janeiróba, ötödikén pedig már részt vesz a nyári olimpiai játékok megnyitóján.

(Szerző: Bruszel Dóra)