Csúcs! 3 és fél ezer önkéntes lesz a vb-n!
Magyar szempontból minden idők egyik legnagyobb és legösszetettebb sporteseményét rendezik meg egy hónap múlva hazánkban. Budapesten (július 14–30. között) a földkerekség legjobb úszói, vízilabdázói, műugrói, műúszói és óriástorony-ugrói, míg Balatonfüreden (augusztus 7–20. között) a legjobb nyílt vízi úszók harcolnak majd a világelsőségért.

Az esemény nagyságát mutatja, hogy a lebonyolításban mintegy 3500 önkéntes (képünkön) vesz majd rész, köztük nyíregyháziak is. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. június 9-ei számában)

A július 14. és 30. között sorra kerülõ világbajnokságra hétezer akkreditált résztvevõ érkezik, az augusztus 7. és 20. között rendezendõ masters vb-re pedig 12–14 ezer. Õket is segíti majd az a mintegy 3500 önkéntes, akiknek a képzése már áprilisban elkezdõdött. A feladatra egyébként több mint 8 ezren jelentkeztek, 90 országból, így nemcsak Magyarországról, hanem a tengeren túlról, Brazíliából, Argentínából, de Angliából, Dániából és Hollandiából is.

ÖSSZESEN 30 TERÜLETRE

Dr. Perényi Szilvia, önkéntes programiroda-igazgató a Nyíregyházi Napló érdeklõdésére elmondta, összesen harminc területre várják az önkénteseket, akik számára a jelentkezési felület a www.fina-budapest2017.com weboldalon még nyitva áll. Õk Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményének lebonyolításában vállalják az egyik legfontosabb szerepkört, hogy összesen 30 területen, pl. akkreditáció, nyelvi támogatás, nemzetközi fogadások és 6 sportág feladatainak megvalósításában vesznek részt.

A LEGIDÕSEBB 77 ÉVES

– Önkéntesnek bárki jelentkezhet, csak alsó korhatárt szabtunk meg, az a 16. év. Felsõ korhatár viszont nincs. Magyarországról a legidõsebb önkéntesünk 1940-es születésû, vagyis 77 éves.

SOK HELYSZÍN, SOK FELADAT

– Az önkéntesek számára különbözõ képzési napokat is szerveztünk. Általános tájékoztatást kaptak a rendezvény nagyságáról, a teljes átfogó rendszerrõl, hiszen sok helyszínen, sok feladatban kell majd segíteniük. Persze mindezek mellett kapnak protokoll, konfliktus menedzsment, valamint fogyatékosok bánásmódjával kapcsolatos képzést is és vannak konkrét feladatokhoz kapcsolódó képzéseink. Ezeken találkoznak a területvezetõjükkel, majd megnézik a létesítményt, megkapják a feladatukat.

ÉNEKELNEK ÉS TÁNCOLNAK IS

– Az önkénteseknek van egy önkéntes daluk, ami hamarosan elérhetõ lesz a youtube-on is. Ezt a Mindenki címû Oscar-díjas film kórusa énekelte fel. Mindemellett egy önkéntes táncunk is van, amit a TF-s hallgatók adnak elõ, az önkéntesek pedig megtanulják és táncolni fogják a versenyek alatt.

NYÍREGYHÁZÁRÓL 29-EN

– 54 olyan önkéntesünk is lesz, akik Nyíregyházán születtek – folytatta a tájékoztatást a programiroda-igazgató. Közülük vannak olyanok, akik Nyírbogáton, vagy éppen Nyírlugoson élnek, de 29 segítõ állandó lakcíme a szabolcsi megyeszékhelyen van. Õk többségében egyetemisták és középiskolás diákok.

„EGYBÕL LECSAPTAM A LEHETÕSÉGRE

– Én a médián keresztül hallottam, hogy önkénteseket keresnek és egybõl lecsaptam a lehetõségre, leadtam a jelentkezésemet a vb-re. Sokáig nem tudtam biztosan, hogy bekerültem-e a csapatba, hiszen elõször csak a jelentkezésrõl kaptam visszajelzést. Mikor azonban már arra is lehetõségem volt, hogy jelentkezzek az elsõ általános képzésre, akkor vált teljesen biztossá a szememben, hogy sikerült. Itt alapvetõ információk, tudnivalók hangzottak el a világeseményrõl, illetve kaptunk egy kis betekintést is, hogy az adott területen önkénteskedõkre milyen feladatok várnak majd – osztotta meg emlékeit Rendes Bendegúz, aki nyíregyháziként részt fog majd venni a világbajnokság lebonyolításában.

(Szerző: Bruszel Dóra)

(Fotó: FINA - Budapest 2017)