„Csíkos táska, tele bagázsnyik”
fotó: Szarka Lajos

Kihagyhatatlan időszaki kiállítással készülnek a 90-es évek kedvelői számára a Sóstói Múzeumfalu munkatársai. A korszak ukrán-magyar kereskedelmének motivációját és mindennapjait bemutató tárlat nyílik Csíkos táska, tele bagázsnyik címmel, mely április 1-től augusztus 20-ig látogatható. A nosztalgikus hangulat már hétfőn érezhető volt az Országzászló téren, amikor a szervezők a 90-es évek divatos ruháiban, szórólapok segítségével hívták fel a lakosok figyelmét a különleges kiállításra.

Egy igazi időutazáson vettek részt a járó-kelők az Országzászló téren hétfőn. Megjelent 4 hölgy a 90-es évek legdivatosabb szereléseit, ékszereit magukra öltve, begurult egy ’94-es Lada, a dobozokból pedig előkerültek a századvég emblematikus tárgyai. Nem véletlenül, hiszen április 1-jén időszaki kiállítás nyílik a Múzeumfaluban, mely a 90-es évek ukrán-magyar kereskedelmének motivációját és mindennapjait mutatja be. A csíkos táska és a tele bagázsnyik, azaz a tele csomagtartó is megjelent a téren, számos egyéb nosztalgikus darab mellett, melyek megtekinthetők a tárlatban, de a szervezők további érdekességekkel is készülnek.

„A tárgyakat 2 csoportra is oszthatjuk, egyrészt azok a tárgyak kerülnek a kiállításba, amelyeket a kárpátaljaiak Magyarországra vittek eladni. Ezek között vannak műszaki cikkek, gyárban készített termékek, de háznál előállított termékek is. Ezek között az egyéni kreativitás legmeglepőbb példáit is megnézhetjük, például műtrágyát, zsákból készített táskát, rongyból készített bohóc babát. Emellett Magyarországon vásárolt tárgyakat is elhelyeztünk a kiállítás anyagai között. A 2 tárgycsoport áramlását a határon innen is szeretnénk megjeleníteni. Hogy hogyan? Az a kiállításból kiderül.” – nyilatkozta Kész Réka, a kiállítás szervezője, a Sóstói Múzeumfalu segéd-muzeológusa.

A kiállítás szervezése egy nagy volumenű kutatómunkával kezdődött, melyben aktívan részt vettek vármegyei és kárpátaljai lakosok is.

„Gyűjtést hirdettünk januárban, online is megosztottunk a felhívásunkat, amelyben tárgyakat kértünk. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében, illetve a Kárpátalján élőktől sok tárgy érkezett, és persze az egyéni kapcsolatainkat is aktivizáltuk. Bár ez a látogató szeme előtt rejtett és nem látható, de hosszas kutatómunka előzi meg azt, hogy ez a kiállítás így létrejöhetett.” – tette hozzá Kész Réka.

A hétfői kitelepülés során a szervezők szórólapokkal hívták fel a járó-kelők figyelmét az időszaki kiállításra. A bátrabbak felpróbálták a susogós dzsekit, kezükbe vették a csíkos táskát. A Csíkos táska, tele bagázsnyik – határon átívelő kereskedelem az 1990-es években című időszaki kiállítás megnyitója április 1-jén lesz a Sóstói Múzeumfalu látogatófogadó épületében 10:30-tól. Az érdeklődők egészen augusztus 20-ig tekinthetik meg a különleges tárlatot.

Kapcsolódó galéria

Csíkos táska 2024 promóció