Családias hangulatú, érzékenyítő közösségi programot szerveztek az Esély Centrumban

„Mondd, akarsz-e a játszótársam lenni?” címmel különleges érzékenyítő program vette kezdetét június 18-án a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének szervezésében az Esély Centrumban. A nyíregyházi önkormányzat és a Start Nonprofit Kft. támogatásával megvalósuló több hónapon át tartó rendezvény vármegyei szinten is egyedülálló.

„Mondd, akarsz-e a játszótársam lenni?” – címmel megrendezett érzékenyítő program célja, hogy családias és felszabadult légkörben érzékenyítse a résztvevőket. A szervezők legfőbb törekvése, hogy közelebb hozzák egymáshoz az ép és fogyatékkal élő fiatalokat, lehetőséget teremtve, hogy megismerjék egymás életvitelét és élethelyzetét.

„Rengeteg programmal készültünk a nyitónapon az előadások mellett. Nagyon sok mindent meg lehet fogni, ki lehet próbálni.  A látássérültségről, a hallássérültségről, illetve a mozgássérültségről ejtünk szót, amellett, hogy érintett előadók mondják el a mindennapi életüket, többek között azt, hogyan kerültek abba a helyzetbe, amiben jelenleg élnek vagy mivel küzdenek meg a mindennapokban. Sok fogyatékkal élő fiatal fogja elmondani, hogy számukra miért fontos az, hogy megmutassák, lehet mozgássérülten is sportolni”

– mondta Nagy Annamária, a program egyik szervezője, a Nefelejcs Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményvezetője.

A napot kreatív programok színesítették. A résztvevők például kerekesszékes kosárlabdában próbálhatták ki, milyen kerekesszékben sportolni. Emellett az egyesület ezermester munkatársai által készített speciális riksákat, háromkerekű kerékpárokat és négykerekű, lábbal hajtós autókat is ki lehetett próbálni. A programon nemcsak fogyatékkal élők, hanem egészséges felnőttek és fiatalok is részt vettek. A szervezők ugyanis nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a résztvevők megtapasztalják, hogyan lehet megfelelően segíteni a sérült embereket, valamint arra is, hogy a különböző közösségek hogyan tudnak egymás mellett élni és együttműködni.

„A nap arról szól, hogy megismerjük egymást, és hogy egy csodás napot töltsünk el együtt. Emellett mindenki speciális tudást vihet haza magával. Például azt, hogy egy vak embert hogyan tudunk jól segíteni, mert nem mindegy, hogy megmarkolom és elindulok vele, vagy ő karol belém és már a mozzanatokokból fogja tudni és érezni azt, hogy én jobbra, vagy éppen balra fogok fordulni? Nem fogja meglepetés érni ebben a helyzetben” – tette hozzá az intézményvezető.

A program nem csak a szórakozásról szólt, hanem arról is, hogy mindenki megtanulja, hogyan lehet érzékenyen és empatikusan viszonyulni másokhoz. A szervezők bíznak benne, hogy a résztvevők élményekkel gazdagodva, nyitottabban és megértőbben térnek haza. A program a következő pár hónapban még számos érdekes és hasznos előadást kínál, ami szeptemberben egy zenés-táncos „Ki mit tud” -dal zárul majd.

 

Kapcsolódó galéria

Lengyel diákok a Városházán 20240614