Családi adókedvezmény
Tavaly több mint 1 millió 120 ezren csökkentették adójukat a családi kedvezménnyel. 212 milliárd forint – ennyi marad pluszba a családoknál 2016-ban. Ez 17 milliárddal több, mint 2015-ben és nemcsak az összeg, hanem az igénybe vevők száma is nőtt. Megyénkben például több mint 68 ezren érvényesítették az adókedvezményt.

Bevallási statisztika

 

A családi kedvezménnyel több mint 1 millió 120 ezer szülő csökkentette adóalapját tavaly. Mintegy 517 ezren egy, 396 ezren kettő 178 ezren három, míg 34 ezren háromnál több gyermeket jelöltek meg bevallásukban. Toronyiné Pózmán Nikolett gyermekével együtt, ügyintézésre érkezett hétfőn a NAV-hoz. Ő azt mondta, kislánya után mindig igénybe veszi az adókedvezményt. A kormány családpolitikai intézkedéseinek sikerességét is igazolja a bevallási statisztika; Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is egyre többen érvényesítik kedvezményüket – mondta a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense. Magyar Norbert hozzátette, a 2016-os adóévre vonatkozóan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 68 ezer adózó vette igénybe a családi adókedvezmény lehetőségét. Így összesen 10,5 milliárd forint maradt a családok zsebében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ez körülbelül 1,45 milliárd forinttal több, mint az előző évben.

 

Pótolható az igénybevétel

 

A tavaly szerzett jövedelmekről az elszámolást a NAV készítette, mintegy 5 millió szja-bevallást töltött ki az adóhivatal. De így is akadtak olyanok, akik nem érvényesítették a kedvezményt, mert például nem adták le munkáltatójuknak a családi kedvezménnyel kapcsolatos nyilatkozatot. Érdemes tudni, hogy akkor sem veszik el a kedvezmény, ha azt valaki elfelejtette érvényesíteni bevallásában; mindössze egy önellenőrzést kell benyújtani. A bevallás önellenőrzése legegyszerűbben az e-szja felületen, online végezhető el, de az önellenőrzés benyújtható papíralapon is. A gyermekvállalás elismert költségeként 212 milliárd forint maradt a családoknál 2016-ban, 17 milliárddal több, mint 2015-ben. Az összeg 75 százalékával a fizetendő személyi jövedelemadót csökkentették az érintettek, 53 milliárd forint pedig járulékkedvezmény címen maradt a családoknál.

Dér Vivien