CodeIT - 9 hónapos szakmai továbbképzés indul 15 digitális kultúra tanárnak a régióban a LEGO Csoport támogatásával!

Útjára indította új, hiánypótló kezdeményezését a Skool, szoros együttműködésben a Nyíregyházi Egyetemmel, a LEGO Csoport támogatásával. A program célja, hogy olyan kipróbált, azonnal használható módszertanokat és óravázlatokat adjanak a pedagógusoknak, amelyek segítségével a fiatalokat valóban foglalkoztató témákat tudják bevinni az oktatásba.

2024 szeptemberétől az etikus hackerkedés, a mesterséges intelligencia, adatvizualizáció, robotika vagy a cyber security is bekerülhet az oktatásba.
A LEGO Csoport által finanszírozott projektben résztvevők ösztöndíjban is részesülnek majd, ezáltal az új tudás mellett anyagi támogatást is kapnak.

“Hiszünk abban hogy az oktatási rendszerünk minősége és a tanárok tudása az egyik legfontosabb kulcs a gyerekek jövőjének szempontjából. A program célja, hogy az elmúlt 10 évben szerzett több ezer órányi tapasztalatunkat és a LEGO Csoport Learning through play módszertanát felhasználva 15 tanárt fejlesszünk, támogassunk és mentoráljunk.
Az így megszerzett ismeretekkel a pedagógusok izgalmas, élményalapú órákkal inspirálják a diákokat arra, hogy bátran és tudatosan használják a technológiai eszközöket.” - mondat Guzsaly Péter, a Skool partnerkapcsolati vezetője

“A LEGO Csoport missziója a jövő építőinek fejlesztése és ösztönzése. Partnereinkkel azon dolgozunk, hogy minél több gyerek hozzáférhessen az élmény alapú, játékos tanulás lehetőségéhez, s ezzel hatékonyan fel tudjon készülni a 21. századi kihívásokra. A Skool által a Nyíregyházi Egyetemmel karöltve végrehajtott program egy fontos lépés ebbe az irányba, hiszen éppen az erre nyitott tanárok kezébe ad hasznos eszközöket”, tette hozzá Siket Lóránt, a LEGO Manufacturing Kft. kommunikációs vezetője.

A Skool-ról

A Skool 2014 óta segíti a gyermekek bekapcsolódását a számítógépes kódolás világába, és újszerű technológiai foglalkozásait a tech szektor meghatározó vállalataival együttműködésben a kezdetektől fogva ingyenesen biztosítja.
A Skool az elmúlt években számos egyedülálló kezdeményezés révén gyermekotthonokba és hátrányos helyzetű térségekbe is eljuttatta a programozást, a leginnovatívabb technológiákat. Célközönsége és az induláskori misszió - a lányok programozási oktatása - folyamatosan bővül és napjainkra már több mint 20.000 gyermeket értek el foglalkozásaikkal.

A LEGO Csoporttal és a LEGO Foundation-el közös együttműködésük 2020-ban indult a Kockamóka programsorozattal, amelynek keretén belül több, mint 500 fiatalt értek el. 2021-ben a Spectry-vel folytatódott. Ez egy olyan ingyenes, webes platform, mely teljes mértékben atipikus fejlődésű gyermekek és szüleik igényeihez igazodva vezeti be a gyerekeket a kódolásba.
Az elmúlt két évben pedig a RollingOffice programsorozattal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskolákba vitték el a technológiai izgalmas világát, és inspiráltak több mint 8.000 gyermeket.

 

A LEGO Csoportról

A LEGO Csoport küldetése, hogy a játék erejével inspirálja és fejlessze a holnap építőit. A LEGO kockákon alapuló LEGO játékrendszer lehetővé teszi a gyerekek és a rajongók számára, hogy bármit megépíthessenek és újraépíthessenek, amit csak elképzelnek.

A LEGO Csoportot 1932-ben Ole Kirk Kristiansen alapította a dániai Billundban, és a neve a dán Leg GOdt szavakból áll, amelyek jelentése “Játssz jól”.  A LEGO Csoport még ma is egy magántulajdonban álló családi vállalat, amelynek székhelye a dániai Billundban található. Azonban termékeit világszerte több mint 130 országban értékesítik.

A LEGO Csoport 2008-ben hozta létre magyarországi gyártó leányvállalatát, a LEGO Manufacturing Kft.-t Nyíregyházán, ahol jelenleg mintegy 3200 dolgozóval állít elő LEGO és DUPLO játékokat. 2014-ben adták át az új, több mint 120 000 m2-es gyárkomplexumot, amelyet azóta folyamatosan fejlesztenek, és ahol többek között LEGO DUPLO, LEGO Classic és LEGO Friends késztermékek készülnek.

Forrás: Béres Tamás, NYE