Cigány Dal Napja – Nyíregyháza is csatlakozott az országos rendezvényhez
Fotó: Szarka Lajos

Tíz magyarországi város és két külföldi helyszín csatlakozott a Cigány Dal Napjához, mely közel negyven fellépő zenekar részvételével valósult meg. Nyíregyházán három zenekar, három stílus, három óra zenei élmény várta az érdeklődőket a belvárosban kedd este.

Augusztus 8-án, kedden ismét megrendezték a Cigány Dal Napját, mely a sokszínűséget ünnepli cigány és nem cigány művészek részvételével. 2023-ban már tíz magyarországi városban, továbbá két külföldi helyszínen, közel negyven fellépő zenekarral valósult meg az esemény a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében.

– Ami nagyon fontos és nagyon érdekes, hogy például amikor a Táncházmozgalom indult Magyarországon és megalakultak a táncház zenekarok a ’70-es években, akkor a cigányoktól tanultak muzsikálni. A magyar népzene leghívebb őrzői tulajdonképpen az erdélyi, szatmári, somogyi cigányzenekarok, hiszen a zenét általában cigányzenekarok szolgáltatták, a magyar népzenét, és természetesen a saját zenéjüket, például a kannás cigányzenét is, és persze sok minden más típusú zenét. Én úgy gondolom, nagyon fontos, hogy ezt a magyarok is tudják, és hogy a magyar nemzetnek a részei és a zenéjük is, ilyen módon pedig össze is kapcsolódik – mondta el a Cigány Dal Napján Demarcsek György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület elnöke.

Nyíregyházán az esemény a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület és az önkormányzat Kulturális Osztályának együttműködésével jött létre. Három zenekar, három stílus, három óra zenei élmény várta az érdeklődőket a Kossuth téren, a városháza előtt. Fellépett a Kalyi Jag, a Khamoro Budapest Band, valamint Sárközi Lajos és zenekara.

Rengetegen látogattak el a kedd esti, három órán át tartó rendezvényre Nyíregyháza főterére. A tervek szerint a következő években Európa egyre több városa fog csatlakozni az ünnephez.

További részletek a videóban:

Kapcsolódó galéria

Nemzetközi Cigány Dal Napja 20230808