Cáfolják a sajtóhírt
Az állami intézményfenntartó központ visszautasítja azt az állítást, hogy jogellenesen akar bért levonni a sztrájkban részt vevő pedagógusoktól. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetére hivatkozó, Népszabadságban megjelent cikk valótlanul állítja mindezt. A fenntartó a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el, betartva a Pedagógusok Sztrájkbizottságával kötött megállapodást.

Sztrájkkal kapcsolatban kiküldött elnöki útmutatás az alábbiakról szól:

A távolléti díj levonása csak a pedagógus neveléssel-oktatással lekötött munkaidejét érinti, vagyis az órarendben szereplő tanórákat, foglalkozásokat.

Kérjük az intézményvezetőket, hogy az aznapra előirányzott, kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részét (22–26 és 32 között) az e hónap többi tanítási napjára helyezzék át.

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

(Fotó: internet)

 


 

A PDSZ a KLIK közleményére az alábbiakban reagált:

A PDSZ nem állított valótlant, mikor közzétette, hogy KLIK-hez tartozó iskolákban dolgozó pedagógusokkal aláírattak egy, a tankerület által küldött nyilatkozatot az alábbi szöveggel: „Tudomásul veszem, hogy ezen a napon illetményben nem részesülök.” Egy ilyen nyilatkozatot az intézmény és a pedagógusok adatainak kitakarásával csatoltan küldök. A kitakarás nélküli példány a birtokunkban van. E mondatból nem arra lehet következtetni, amelyet a KLIK közleményében ír, nevezetesen, hogy az aznapra eső munkaidőből csak a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőre eső illetmény fogja a KLIK levonni. Korábban Rétvári Bence államtitkár is egynapi bér levonásáról beszélt a sajtónak.
(http://24.hu/belfold/2016/04/20/retvari-minden-iskolaban-fogadni-kell-a-gyerekeket-a-sztrajk-alatt/)

Egyébiránt, a KLIK-nek a sajtóközleményben megjelentetett álláspontja már közelít a PDSZ-éhez. Egyetértünk azzal, hogy a levonás csak az április 20-ai sztrájk miatt elmaradt tanítási és foglalkozási órákat érintheti, ám meglátásunk szerint ez is csak akkor, ha április hónapban a pedagógus más napokon nem tartott az órarendi óráin felül további órákat, ill. nem teljesített más többletfeladatot. A PDSZ ezért azt kéri a KLIK-től, hogy minden sztrájkban részt vett személytől annyi órára eső illetményt vonjanak le, ahány óra hiányzik 2016. április hónapban a heti 32 óra kötött munkaidőből!

Javasoljuk, hogy a KLIK saját szervezetén belül, a tankerületek és a központ közötti információáramlás javításával előzze meg a továbbiakban az ilyen, és ehhez hasonló eseteket!