Buszmenetrend: még ütemesebb és könnyebben tervezhető

Buszmenetrend: még ütemesebb és könnyebben tervezhető
Buszmenetrend: még ütemesebb és könnyebben tervezhető

Ütemes menetrendek, könnyebben tervezhető átszállások és csatlakozások – ezt is magával hozta a május elsején bevezetett átmeneti buszmenetrend és hálózat Nyíregyháza helyi közlekedésében. Május 30-ával pedig újabb módosulások következtek, a lakossági visszajelzések, az utasszámlálások és a megfogalmazott igények alapján.

Teljesen újfajta menetrendi tájékoztatók jelentek meg a nyíregyházi helyi közlekedésben. Az autóbuszoknál most már a megállóhelyre vonatkozó konkrét indulási időpontokat lehet megtalálni, tehát nem kell a végállomási adathoz hozzáadni még a 10-20-30 perceket. Ez jelentősen megkönnyíti az utazásokat, illetve az átszállások tervezhetőségét is – emelte ki Ekés András, a helyi buszmenetrend átalakításában dolgozó tervező-szakértői csoport, a Mobilissimus Kft. ügyvezetője. A másik a szintén minden megállóban (és a neten) látható, a teljes rendszert feltüntető újfajta térkép. Ebből is látszik: jelentősen könnyebbé vált a munkahelyek és a bevásárlóközpontok elérése, javultak a városrészek közötti kapcsolatok, kevesebb átszállásra van szükség. Ám mint ígérték, folyamatos a finomhangolás, így a visszajelzések és egyhetes utasszámlálás alapján módosították pár ponton a menetrendet, május 30-i dátummal, hiszen ismét emelkedik a közösségi közlekedés használata.

Beemelik a javaslatokat

Ez a menetrend egyébként még mindig átmeneti, amit a járványhelyzet indokolt, de része egy januárban indult, teljes átalakítást célzó folyamatnak. A városháza osztályvezetője szerint az eddigi tapasztalatok jók. – A visszajelzések, amiket a lakosság már a május elsejei menetrendre is mondott, építő jellegűek voltak. Most részben ezeket a lakóktól, nagyfoglalkoztatóktól begyűjtött igényeket, megjegyzéseket, véleményeket emeljük be a menetrendbe. Illetve a járványhelyzet változásával módosuló utazási igényeket kezeljük – tette hozzá Pató István, az önkormányzat Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztályának vezetője. Részletek és menetrendek a szolgáltató, Volánbusz Zrt. portálján, a volanbusz.hu/nyiregyhaza oldalon. Az alábbiakban a május 30-i módosításokat közöljük.

 

1A

A Vásártér nyitvatartásához igazodva, keddtől vasárnapig módosított menetrend alapján, kibővített üzemidővel közlekedik, hétfőn a 6 és 14 órás műszakváltások idejében jár. Az 1-es busz az átmeneti menetrend alatt továbbra sem közlekedik.

3, 3/24

Munkanapokon és szombaton a késő délelőtti órákban módosult pár járat indulási ideje, egységesült Kistelekiszõlõ kiszolgálási rendje. A változások bevezetését követően mindennap az Autóbusz-állomásról Rozsrét felé 10:35-kor Kistelekiszőlőre betérő 3/24-es autóbusz indul. Munkanapokon és szombaton a 11:35-kor induló busz 3-as jelzéssel közlekedik. Kistelekiszőlőt tehát a 11:35 helyett 10:35-kor induló busz szolgálja ki. A Rozsrétről 11:00-kor induló 3-as busz 10 perccel később, 11:10-kor indul.

A munkanapokon és szombaton 12:10-kor induló 3-as busz 10 perccel korábban, 12:00-kor indul.

5

Az autóbusz a reggeli csúcsidőt követően 9 óráig, illetve kora délután helyett már déltől sűrűbben (30 helyett 20 percenként) közlekedik.

6, 6/10, 6/10J

Az autóbuszok Örökösföld felé és felől jobb vasúti csatlakozást biztosítanak a Vasútállomáson, illetve a 6/10-es és 6/10J-s járatok Örökösföld felé megállnak az Autóbusz-állomás megállóhelyen, kint a Petőfi téren. Nyírszőlős felé továbbra is a Vasútállomás és Toldi utca megállóhelyek vehetők igénybe. Emiatt az indulási idők 1–4 perccel módosultak.

7, 7/18

A 7-es és 7/18-as buszok változatlan járatsűrűséggel, de módosuló időpontokban indulnak.

8, 8A

A nyári időszakban a járatok nagyobb része közlekedik Sóstógyógyfürdőig: munkanapokon az óránként egy helyett két 8-as járat közlekedik, hétvégén pedig 30 helyett 20 percenként közlekednek a buszok Sóstógyógyfürdőre. A járatok indulási ideje is kis mértékben módosult, így javul a 8-as autóbusz vasúti csatlakozása is.

12

Az autóbusz a reggeli csúcsidőt követően 9 óráig, illetve kora délután már egy órával hamarabb kezdődően sűrűbben (30 helyett 20 percenként) közlekedik.

14, 14F

A járatok menetrendje módosult a ritkább követésű időszakokban a kedvezőbb vasúti csatlakozások érdekében.

17, 17K

A 17-es vonalán jelentősen sűrűbb lett a hétköznapi közlekedés (csúcsidőben 15–20, azon kívül átlagosan 30 perc), melyet a 17 és 17K autóbuszok közösen biztosítanak. A Rendelőintézet újbóli megnyitása miatt, annak nyitvatartása idejében hétköznap ismét közlekedik a 17-es autóbusz, a 17K pedig továbbra is a Kórház érintésével jár.

23G, 23T

A Gumigyár (Michelin) környékének kedvezőbb kiszolgálása érdekében a 23T bizonyos járatai 23G jelzéssel közlekednek, a járatok menetrendje csúcsidőben kisebb mértékben módosult. A 23G és 23T autóbuszok Örökös­földön egyaránt a Törzs utcán át közlekednek.

90

A 90-es járatok ezentúl minden, az útvonalukon érintett megállóban megállnak.

91, 91A

Az Electrolux és környezetének jobb elérhetőségét segíti az új 91A autóbusz, mely a legforgalmasabb időszakban az Autóbusz-állomás és az Ipari Park, Electrolux között tehermentesíti a 91-es járatot.

92, 93

A munkarendhez igazodóan módosult a LEGO felé közlekedő járatok menetrendje.

94, 95

Az autóbuszok menetrendje kismértékben módosult a Gumigyár (Michelin) munkarendjéből adódó műszakváltási igényeknek megfelelően. 

 

Kisebb menetrendi módosítások a jobb csatlakozások és a hangolások érdekében valamennyi autóbuszvonalon előfordulhatnak, így kérik, figyelmesen tájékozódjanak utazásuk előtt!

 

Aktuális menetrendek:  https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/helyi-jaratok/nyiregyhaza

 

  Forrás:  Volánbusz