Büszke lehet a bölénypapa – Ismét amerikai bölény látott napvilágot Nyíregyházán

Egy hete meglepődve tapasztalták a Nyíregyházi Állatpark gondozói, hogy egy fővel nőtt az amerikai bölények száma a kifutóban. Az egyik tehén ugyanis egészséges és életerős utódot hozott napvilágra, aki szinte észrevétlenül született meg. A napi ellenőrzés során derült ki, hogy hét főre nőtt a sóstói mini-bölénycsorda.


Néhány száz éve még a mai fejjel elképzelhetetlenül nagy csordákban élt az amerikai bölény, a mai Egyesült Államok és Kanada területén. Egyes becslések szerint akár 60 millió példány is legelészett és vándorolhatott a Nagy-Tavaktól Mexikóig, valamint Oregontól az Atlanti-óceánig ebből szarvasmarhaféléből. A nőstények fél tonnásra nőttek, míg egy kifejlett bika akár 1000 kilogrammot is nyomhatott. Az indiánok előszeretettel vadászták őket. Az elejtett bölények minden részét hasznosították. A fehér ember hamar rájött arra, a bölények biztosítják az indiánok fennmaradását. A 19. században ezért szisztematikusan pusztítani kezdték a préri legnagyobb emlőseit...

Sikerült megmenteni a kipusztulástól

Így történhetett meg, hogy az 1900-as évek elejére már csak néhány száz példány maradt ezekből az impozáns állatokból. Az amerikai bölény sorsa az ember kezébe került. Az állatkertek és magánfarmoknak köszönhetően újból szaporodni kezdett a bölény. Ma 120-150 ezer példány élhet belőlük nemzeti parkokban, farmereknél és az állatkertekben.

Mini-csorda Nyíregyházán

Nyíregyházán egy mini-csordát lehet látni az amerikai bölényekből. Múlt hét hétfőn ráadásul az állomány egy jövevénnyel gazdagodott.

Az apróság 9 hónapnyi vemhesség után látott napvilágot. Problémamentesen. Olyannyira problémamentesen, hogy nem is tudtunk a világrajöveteléről, csak hétfőn, amikor megtörtént az állományellenőrzés, akkor vettük észre, hogy az amerikai bölénycsapatunk egy fővel gyarapodott. Az apróság nem esett át az első állatorvosi vizsgálaton, így nem tudjuk, hogy fiúról vagy lányról van szó. Jelenleg, amit tudunk, hogy az ivarérett bika mellett, öt másik nőstény tartózkodik, meglátjuk, hogy később nőuralom lesz-e itt az állatparkban.

– fogalmazott Révészné Petró Zsuzsa, osztályvezető.

Az apuka is jól érzi magát

Most még a gondozók sem merészkednek a csorda közelébe, mert a csöppség anyukája és papája sem venné jó néven, ha idegenek közelednének a szemük fényéhez. A kis bölény papája egyébként két éve került sóstóra és úgy tűnik megszerette az új helyet. Most egy hónapon belül két utódja is született.


Z. Pintye Zsolt