Bűnmegelőzési programmal várták a lakosságot a Szabadság téri parkban

Bűnmegelőzési programmal várták a lakosságot a Megyei Rendőr-főkapitányság illetékes munkatársai a Szabadság téri parkban. A szakemberek tanácsokat adtak a vagyonbiztonság növeléséhez, valamint a BikeSafe programhoz regisztrációra is volt lehetőség.


Fényképet készítenek a bicikliről a Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály munkatársai. Így tud csatlakozni a lakosság az úgynevezett BikeSafe programhoz, ami abban segít, hogyha ellopják a kerékpárt, az egyedi alvázszám alapján a rendőrség hamarabb nyomon követheti.

A rendőrök a Szabadság téri parkba települtek ki, ahol ingyenesen tudtak regisztrálni ebbe a programba

A vagyonvédelmi programban az internetes regisztrációnak díja van, bővebb tájékoztatást a bikesafe.hu weboldalon olvashatnak. A helyszínen az érdeklődők szakemberektől tanácsot is kérhettek, hogyan tegyék biztonságosabbá akár a közlekedést, vagy a ház körüli területet.

Dr. Kovács Attila a Bűnmegelőzési Osztály alezredese elmondta:

A polgárok vagyonvédelmét elősegítő bűnmegelőzési programot 2018. januárjában hirdette meg az Országos Rendőr-főkapitányság. A program alapvető célja, hogy a lakosság vagyonvédelmi biztonságának a növelése az önvédelmi képességének a fokozása. Gyakorlatilag arról van szó, hogy minden megyei rendőr-főkapitányságnak van egy bűnmegelőzési szerve amely végez egy elemző, értékelő munkát a vagyonvédelmi, vagyon elleni bűncselekmények vonatkozásában, tehát melyek esetleg sorozatjellegűek, melyek a legsúlyosabbak, hol fordul elő a legtöbb. És ez alapján különböző intézkedéseket kezdeményez. Ez lehet egy lakossági fórum, lehetnek különböző előadások nyugdíjas klubokban, iskolákban vagy bárhol máshol. Lehetnek ilyen kitelepülések amilyen itt Nyíregyházán a Szabadság téren sor került.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra is, hogy forgalmas helyen zárják le a kerékpárt és rövid ideig se hagyják magára.

Ha mégis hosszabb ideig marad a kétkerekű, csak a szükséges kiegészítők maradjanak rajta

Az országos kezdeményezésű kampánysorozat célja, hogy szakemberektől származó információkkal növeljék a lakosság biztonságérzetét, és segítsék a közbiztonság javulását. A jövő héten megkezdődik a tanév, így a rendőrök az általános és középiskolásoknak is tartanak majd előadásokat.


Horváth Kíra