Budaházi: Nem írok több verset...
Az utolsó évszak hangjai címmel új verseskötete jelent meg Budaházi Istvánnak. A könyvét ünnepélyes keretek között mutatták be a nagyközönségnek a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A kötet az intézmény gondozásában jelent meg, és a bemutatóval nyitották meg az Országos Könyvtári Napok helyi programsorozatát.

„Testemről lassan elfogy az élet,

Tőlem bocsánatot senki, de senkik

Így hát, én kérek

Bocsássatok meg,

Engem öltek

Én nem...”

Nagyidai Gergő színművész előadásában keltek életre Budaházi István versei hétfőn a könyvtárban. Mélabús, búskomor, nehéz lábakon járó sorok szólaltak meg. Szerzőjük azt mondta, nemhiába kapta az új kötete Az utolsó évszak hangjai címet. Úgy fogalmazott, nem akar már több verset írni, mert ezzel összegezte az életét...

– Dante annak idején, félúton is csinált egy számvetést, számadást, én pedig Az utolsó évszak hangjaival most az út végén. Ezért ez a kötet címe. Amikor az embernek a percei meg vannak számlálva, nem tudja, meddig él, illik egy számvetést csinálni, mit ért el és a maradék időben van-e még valamilyen jussa ebben a világban, és esetleg küldetése, de a számvetést, számadást meg kell csinálni mindenkinek! – tette hozzá Budaházi István.

További képekért kattintson a fotóra!

– A verseskötet a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár gondozásában jelent meg és a bemutatójával megkezdődött az Országos Könyvtári Napok programsorozata is – ezt már Bihari Albertné jelentette be. Ezután a kötetet Gerliczki András tanár úr méltatta. Az is kiderült, hogy a versekhez Mihálka György festőművész készített illusztrációkat akvarellek formájában.

– A szándékom az volt, hogy ennek Az utolsó évszak hangjai című kötetnek, a búcsúzó verseinek a komorságát elvegyem, tehát azért csak kék színt használtam. Kék és fehér színt. Ez a hó és a jég színe nálam, tehát amiben megvan a távozó hidegség is, de van benne remény is, mert én azt úgy érzem, hogy az életkorral, az élet előre haladtával nem szabad, hogy elmúljon – mondta el Mihálka György.

Budaházi István 1951-ben született Mérk-Vállajon. Történelem–népművelés szakon szerzett diplomát és többek között tanárként, valamint művelődésszervezőként is dolgozott a megyében. 1993-ban költözött Nyíregyházára. Verseket évtizedek óta ír, több irodalmi pályázaton szerepelt sikerrel. A Kelet-Magyarországi Írócsoportnak és a Váci Mihály Irodalmi Körnek alapító tagja, első verseskötete pedig 1985-ben jelent meg. A hétfőn bemutatott új könyve már a kilencedik a sorban.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)