Búcsú Dávida Istvántól - 2015-ben Nyíregyháza díszpolgári címmel ismerte el munkáját
Búcsú Dávida Istvántól - 2015-ben Nyíregyháza díszpolgári címmel ismerte el munkáját

A földi létből való távozást mindig nehezen tudjuk megérteni. Ez különösen akkor igaz, amikor olyan valaki ment el közülünk, akit sokan ismertek és szerettek. Dávida István, aki sikeres vállalkozóként aktív közéleti munkát végzett a város, a megye gazdasági fejlesztése érdekében, nagy űrt hagyva maga után távozott az élők sorából.

Dávida István határozott egyéniség volt, szakmai tudása és érdeklődése olyan pályára vezette, melyben precíz, pontos tervezésre és biztos gyakorlati tapasztalatokra volt szükség. Vállalkozóként olyan céget irányított, mely a mai tömegtermelés mellett a legnagyobb nemzetközi vállalatok számára gyártott műanyag- és gumiipari alkatrészeket, kis sorozatban, egyedi igények szerint. Tette mindezt felkészült szakértő munkatársaival, állandó, megbízható, kiváló minőségben a legmagasabb követelményeknek is eleget téve.

Közéleti szereplőként Dávida István aktív résztvevője volt a megyei gazdaság meghatározó szervezeteinek létrehozásában, működésének elindításában. Megalakulása óta tanácsaival, iránymutatásával támogatta, majd a nemzetközi ügyekért felelős alelnökké választását követően intenzíven fejlesztette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara külkapcsolatait. Sokat tapasztalt emberként a német kamarai minta előnyeit igyekezett meghonosítani a megyében, fi­gyelembe véve a helyi sajátosságokat, rendszeresen javaslatokat tett a szolgáltatások továbbfejlesztésére. Fontos volt számára, hogy a kereskedelmi és iparkamarai rendszer markáns gazdasági érdekérvényesítő szervezetté váljon. Ismerte a nemzetközi jó gyakorlatokat, elsősorban a Baden-Württembergi tartományi kamarával kialakított kiváló szakmai kapcsolatának köszönhetően, és javaslataival törekedett arra, hogy a megyei kamarai szolgáltatások a vállalkozók valós igényeit tükrözzék.

Dávida István közéleti munkásságának másik fontos eleme a PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány létrehozásában való hatékony közreműködés. Az ország elsőként létrejött ilyen szervezetének kuratóriumában, majd felügyelőbizottságában aktív, kezdeményező munkája eredményeként tett határozott lépéseket a megyei gazdaság fejlesztése érdekében, kiemelt figyelmet fordítva a kezdő vállalkozók támogatására. Széles körű ismereteit igyekezett az alapítvány működésének fejlesztése érdekében aktívan megosztani, kuratóriumi tagként támogatta a kezdeti uniós források hatékony felhasználását, valamint a mikrohitel konstrukció folyamatos fejlesztését is.

2015-ben Nyíregyháza díszpolgári címmel ismerte el a városért, a megyéért végzett tevékenységét.

Dávida István szerényen élt, csendben távozott közülünk, példaértékű aktivitása, munkásságának eredménye örökké velünk marad. Emlékét megőrizzük.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány