Bronzérmes lett az Arany

A tizenkét legjobb iskolai futsalos csapat, összesen 120 versenyző mérkőzött meg Pécsett a hétvégén a IV. korcsoportban, ahol végül Fejér megyébe került az aranyérem.

A pécsi eseményt a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Baranya Vármegyei Diáksport Egyesület rendezte a Gandhi Gimnázium Sportcsarnokában. Az országos döntőbe bejutott 12 csapat közé Bács-Kiskun megye két csapatot is tudott delegálni, és az évek óta eredményesen szereplő iskolák ezúttal is kvalifikálni tudtak a csúcseseményre. A győztes Felcsúti Endresz György Általános Iskola csapata a helyi akadémiára épül, így folyamatosan kimagaslóan szerepelnek a futsal Diákolimpián. A megnyitón többek között Nyőgéri Lajos, Pécs MJV alpolgármestere és Bogyay Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség Baranya Vármegyei igazgatója is részt vett, az MDSZ-t pedig Együd-Máthé Vivien, a Területi Koordinációs és Szolgáltatási Osztály vezetője képviselte.

A teltház előtt megrendezett fantasztikus hangulatú mérkőzéseken az alábbi iskolák szerezték meg az érmeket:

I.Endresz György Általános Iskola, Felcsút
II.Csanádi Árpád Sportiskola, Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
III.Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium

Különdíjasok:

Legjobb mezőnyjátékos: Kiss Kevin Kolos, Csanádi Árpád Sportiskola, Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
Legjobb kapus: Ocsenás Oszkár Péter, Endresz György Általános Iskola, Felcsút
Gólkirály: Marosi Máté, Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola - 8 gól
Bajnokcsapat testnevelője: Óvári Zsolt

A Diákolimpia® versenysorozatról általában

A Diákolimpia® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén az MDSZ rendezésében 12 sportágat, valamint a Játékos sportversenyt, illetve a Kis iskolák sportversenyét, és további 40 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozat keretében a közel 250 000 nevező közül 15 ezren jutnak el az országos döntőkig.  A Diákolimpia® országos döntőinek helyezettjei továbbra is többletpontokhoz juthatnak a felsőoktatási felvételik során. Az egyes egyetemeken/főiskolákon a többletpontok mértéke eltérő, azt az intézmény saját hatáskörben határozza meg. A Diákolimpia® alapszintű (körzeti) versenyei a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósulnak meg.

A Magyar Diáksport Szövetség 

A Magyar Diáksport Szövetség az általános és középiskolás gyermekek mozgásfókuszú egészségfejlesztésével foglalkozó civil szervezet. Célja, hogy 
    • a gyerekeket rendszeres mozgásra ösztönözve elősegítse egészséges, boldog jövőjüket.
    • segítse az egészségtudatos közösségi kultúra kialakítását, a rendszeres testmozgás hatásainak tudatosítását, növelje a testmozgás iránti elkötelezettséget.
    • programjaival segítse az iskolai keretek között zajló testmozgás lehetőségeinek bővítését.
    • országos hálózata segítségével támogassa az iskolákat az egészségfejlesztő programjaik megvalósításában és az ehhez szükséges infrastruktúra, eszközök, tudás bővítésében, továbbá belső és külső együttműködéseik kialakításában.  
Az MDSZ a tanév elején elindította az Aktív Iskola védjegyrendszert, amelynek keretében 300 általános és középiskolában a gyerekek rendszeres mozgását támogató környezet épül, számos mozgásösztönző program valósul meg, elérve ezzel közel 100 ezer iskolás gyermeket.