Bővült a Nyíregyházi Települési Értéktár – A Jósavárosi Napok is az értékek között
Fotó: Trifonov Éva / Archív

Március 7-én ülésezett a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottsága és döntöttek az elmúlt időszakban beérkezett javaslatokról. A 2013-ban megalakult Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság gyűjti, koordinálja a nemzeti értékek kategóriái alapján a lakosságtól és a szakmai szervezetektől beérkező javaslatokat és dönt az értéktárba való felvételről.

 

A régmúlt emlékei mellett mindaz bekerülhet az értéktárba, amire mindannyian büszkék vagyunk, legyen az egy-egy jeles városlakó vagy intézmény, testület, egyesület szakmai munkássága, sportteljesítménye, gyűjteménye, technikai találmánya, vagy akár egy rendezvény is.

– Március 7-én ülésezett a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottsága, és döntöttünk a beérkezett javaslatok felől, így 5 új értékkel bővültünk. Így összesen 68 nemzeti értékünk van. Bekerült az értéktárba Toma András, az utolsó hadifogoly, a Jósavárosi Napok című rendezvény, Burger István emlékezete, Németh József táncdalénekes zenei életműve, valamint egy épített környezet, a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyönyörű épülete – számolt be a legutóbbi ülés döntéseiről Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke hangsúlyozta, nagy öröm, hogy a Jósavárosi Napok is bekerült értékeik közé, hiszen az egyik legnépesebb városrész egyedülálló, közösségformáló, kulturális programokkal teli rendezvénye, amely az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fordított a hungarikumokra is. Az idén 50. alkalommal megrendezendő kétnapos program szervezője, Nagy Szabina elmondta, több éve aktívan jelen van a Jósavárosi Napok munkálataiban, és nagy megtiszteltetés számukra ez az elismerés.

– 1975-öt írunk, mikor a Kelet-Magyarország augusztusi számában először cikkeznek arról, hogy Játéknapot szerveznek a jósavárosi városrészben. Ez volt az első olyan alkalom, amely a helyi közösség összefogására irányult. Az akkori szervezők és életre hívók egy hagyományteremtő jelleggel indították el az akkori Jósavárosi Napokat. Gyermekkoromban részese voltam folyamatosan ennek a rendezvénynek, majd 2016-tól aktív szervezőjeként is részt vehetek benne. Elmondhatom, hogy a Jósavárosi Napok Nyíregyháza egyik jellegzetessége, egy olyan programsorozat, amely tele van értékekkel, hagyományokkal és nagyon nagy gondot fordítunk arra, hogy megjelenjenek benne a nemzeti értékeink, a hungarikumok ápolása is. A Jósavárosi Napok a korából kifolyólag is érdemes arra, hogy Értéktárunkat gazdagítsa, valamint a célját és a minőségi programokat tekintve is, és azt gondolom, hogy ez az 50-es jubileumi évforduló, amely hiteles keretet ad annak, hogy a Nyíregyházi Települési Értéktár értékei között szerepeljen – részletezte Nagy Szabina, A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület elnöke.

A Jósavárosi Napok az elmúlt esztendőkben is nagy népszerűségnek örvendett, a több éve már kétnapos rendezvényre rengetegen érkeztek, nemcsak a Jósavárosból, hanem Nyíregyháza más városrészeiből is. Az elmúlt évben a hungarikumok mellett helyi termelők kézműves portékáit ismerhették és kóstolhatták meg a résztvevők, színes színpadi programokat kínáltak, de tűztánc és utcabál is várta a lakosságot az Ungvár sétányon. A méltán Értéktárba került program pedig a 2024-es évben sem marad el.