Bővült a Nyíregyházi Állatpark skót felföldi marha állománya – A jövevény már látogatható!

A skót felföldi marha a szarvasmarha egyik ősi típusú fajtája.


A nagy testű, robusztus felépítésű marhának jellegzetes hosszú szőrük van, segítségével könnyedén megbirkóznak a skót hegyvidék kemény körülményeivel, még a leghidegebb telet is képesek emberi segítség nélkül átvészelni. Jól legeltethető nedves legelőkön, sokszor a hasáig áll a vízben és úgy eszi a füvet. Mivel kevés gondozást igényel, ma az ökológiai gazdaságokban újra világkorát éli.

Jellegzetessége a mindkét ivarnál jelenlévő hosszú és majdnem szimmetrikus szarvak.

A bikáknál erősek és előre állók a szarvak, a teheneknél hosszabbak és inkább felfelé állók. A skót marhát gyakran marhakiállítások miatt is tenyésztik, mivel különleges kinézetének köszönhetően számos díjban és elismerésben részesítik. Marmagassága 90-110 centiméter körül van, tömege 400-1000 kilogramm is lehet.

A Nyíregyházi Állatpark egyik skót üszője 285 napos vemhessége után május végén világra hozott egy kis újabb borjút.

– mondta Révészné Petró Zsuzsa.

A Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője hozzátette:

A mostani, kis skót felföldi marha borjúval már kilenc tagot számlál a Nyíregyházi Állatpark csapata. Nagyon kedvelik a látogatók ezt a különleges fajtát, hiszen a borzas szőrével nagyon ősi hatású jelleget mutat. A skót felföld jellegzetes állatáról van szó és nagyon könnyű tartani, hiszen a rideg tartást nagyon jól bírja. Most már sokkal gyakoribb a vörös színű változat, de szerettük volna az ide látogatóknak megmutatni azt, hogy van fekete színű állat is. Éppen ezért hoztunk Csehországból egy bikát, aki nagyon jól teszi a dolgát, hiszen idén már a harmadik kis borjú született május végén.

A pár napos kis üsző sötét mogyoró színű – apja fekete és anyja vöröses barna színe miatt.

A különleges kinézetű állatok, így a legifjabb borjú is a Nyíregyházi Állatpark Parasztudvaránál tekinthető meg.

Szürkemarhákkal és egy magyar tarkamarhával élnek közös kifutóban az ősi kinézetű állatok.


Dér Vivien