Bővülő képzések és kutatások Nyíregyházán
Bővülő képzéseket, nemzetközi szemináriumokat, valamint kutatási infrastruktúra fejlesztést, sikeres hazai kutatási programokat tervez idén a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. Mindemellett folytatják a méltán sikeres Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája elnevezésű előadássorozatot is.

Az idei év szeptemberétől kihelyezett ápoló képzést indít Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A programot a magyar kormány is támogatja, a cél, hogy az ott élők saját anyanyelvükön tanulhassanak tovább. Márciusban nemzetközi szemináriumot tartanak Nyíregyházán, az Egyesült Államokból oktatói és szociális mesterszakos delegáció érkezik. A téma az egészségügyi és szociális ellátórendszer nemzetközi kihívásai és átalakítása lesz.

További képekért kattintson a fotóra!

A karon bővül a kutatási infrastruktúra, egy nyertes pályázat segítségével 150 millió forintért gerontológiai vizsgálatokhoz szükséges műszereket tudnak vásárolni. Dr. Semsei Imre dékán elmondta, szeretnének többek között az öregedéssel kapcsolatos kutatásokat végezni, vizsgálni a fizikai aktivitás és a táplálkozás hatásait az öregedésre, az egészség megtartására.

 

NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KUTATÁSOK

 

Az egészségügyi kar részt vesz a RoseNet elnevezésű nemzetközi kutatási programban is, amely négy évig vizsgálja az idősek társadalmi kirekesztődésének okait. A kar Szociális Munka Kutatórészlege a Periféria Egyesülettel közösen A társadalmi periférián élő gyermekek és fiatalok droghasználati szokásainak feltárása címmel végez felmérést, melyhez 7 millió forintos támogatást nyertek. Dr. Szoboszlai Katalin tanszékvezető kiemelte, a lehető legközelebb szeretnének menni a gyerekekhez, és a környezetükben vizsgálni azokat a tényezőket, amelyek a droghasználathoz vezetnek.

A tájékoztatón elhangzott, idén is folytatódik a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája elnevezésű előadássorozat, amelynek mottója az aktív idősödés, illetve az öregedés művészete. Az egészségügyi kar és a Nyíregyházi Önkormányzat közös programja a szépkorúaknak segít eligazodni a változó, felgyorsult világban.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)