Bővül a LEGO, várják a dolgozókat
A LEGO Csoport tavaly októberben tette közzé terveit, miszerint a termékei iránti növekvő kereslet kielégítésére jelentős bővítéseket és beruházásokat tervez megvalósítani 2022-ig mexikói, dániai és magyarországi gyárában. A tervből január közepére valóság lett, hiszen bejelentették: a nyíregyházi gyár méretét kétszeresére bővítik és ezzel újabb 1600 munkahelyet teremtenek. A fejlesztés jelenlegi állásáról Tóth Csabával, a LEGO Manufacturing Kft. HR igazgatójával beszélgettünk.

– A tervek közzétételét követően – bár világos volt számunkra, hogy a nyíregyházi gyár nagy potenciállal bír –, először meg kellett vizsgálnunk a fejlesztés infrastrukturális és pénzügyi hátterét. Át kellett gondolni, hogy hogyan tudunk majd ebben a hatalmas nagy gyárban termelni és egyáltalán kik fognak itt dolgozni. Amikor ez összeállt, meg is hoztuk a döntést. Ezen a döntésen pedig már két hete ott van a pecsét – kezdte a beszélgetést Tóth Csaba.

AKÁR ÚJ BUSZJÁRATOK

Hozzátette, a gyár bővítése kapcsán már folyik is a kollégák felvétele. Terveik között szerepel, hogy a jövőben is a városból, illetve annak szűkebb vonzáskörzetéből szólítják meg az embereket, akár betanított munkakörre, akár szakmunkára, de mivel több száz új munkahelyet teremtenek, ezért jelenleg azt is vizsgálják, hol van még potenciál, és szükség szerint új buszjáratokat is fognak indítani.

– Újabb fröccsöntő gépeket indítunk be, ezekhez mintegy további 150 dolgozóra van szükségünk. Az ő felvéte­lük folyamatosan zajlik. Elkezdtük építeni az új feldolgozó épületünket, ahol dekoráljuk és összeszereljük a játékokat. Oda 200 új dolgozót várunk. Most gyakorlatilag azokba a munkakörökbe keresünk inkább szakembereket, akik valóban szakemberek. Betanított munkára jelen pillanatban még kevésbé. A 192 gépes bővítésünk, illetve visszatelepítésünk kapcsán egészen biztosan veszünk majd még fel betanított dolgozókat. Amikorra az új feldolgozó épületünk elkészül – ez egyéves távlat –, oda további 200 dolgozót fogunk felvenni.

DR. KOVÁCS FERENC: ÓRIÁSI LEHETŐSÉG

Nyíregyháza polgármestere a beruházást követõen a következõket nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak: – A legoptimistább fejlesztési variáció valósul meg ezzel. Októberben tartottunk egy sajtótájékoztatót a LEGO vezérigazgatójával, s akkor még a 350 fõs munkahelyteremtõ beruházás volt a téma, de jeleztük, hogy folyamatban vannak nagyobb ívû tervezések. A LEGO igazgatóság ezt a döntést karácsony elõtt meg is hozta, ami nagyon pozitív dolog és óriási lehetõség a városnak. Emlékezzünk csak: ki gondolta volna akár 5 évvel ezelõtt is, hogy a világ egyik legjobb nevû vállalata 100 hektárt vásárol Nyíregyházán, 25 hektáros ingatlant épít, ott négyezer ember fog dolgozni és a világ termelésének a negyede innen fog származni? Ez óriási dolog.

KÉT SZÁMJEGYŰ NÖVEKEDÉS

Tóth Csaba elmondta, folyamatos a fejlődés a nyíregyházi gyárban és évről évre két számjegyű növekedés jellemezte a LEGO Csoport utóbbi éveit. A legókockák iránti kereslet pedig továbbra is töretlen.
Akkor, amikor azon gondolkodunk, hogy ezt a növekedést hogyan lehet fenntartható módon tovább vinni, akkor azon is gondolkodunk, hogy milyen impulzusokra van szüksége a piacnak ahhoz, hogy ez a keresletnövekedés fennmaradjon. A gyerekek számára mindig lenyűgözőek azok az új termékek, amelyeket a kollégáink megálmodnak, és amelyek aztán dobozokba kerülnek – hangsúlyozta Tóth Csaba.

(Szerző: Bruszel Dóra)