Boldog vagyok, hogy az edzője lehettem - Fucsovics Marciról nevezték el az egyesületet

 Fucsovics Marci oda került, ahol csak a legjobbak vannak. A nyíregyházi teniszező Ausztráliában végképp tagja lett a tenisz elitnek. Hosszú út vezetett idáig, a kezdeti lépéseket pedig a szabolcsi megyeszékhelyen, Gyuricsku Enikő irányításával tette meg.

- 4,5 éves volt Marci amikor elkezdtünk együtt dolgozni. Amit kértem tőle azonnal megcsinálta, látszott, hogy nagyon tehetséges. Akkor fejeztem be az aktív versenyzést, így edzőkén azt próbáltam átadni, amit mestereimtől, Machán Frigyestől és Káplán Istvántól tanultam. Mindketten látták Marcit játszani, és megerősítettek abban, hogy óriási tehetség. Machán Frigyes már 15 éve azt mondta: azt szeretné megélni, hogy egyszer nagy játékos lesz belőle. Sajnos tavaly itt hagyott bennünket. Káplán István az elsők között hívott és gratulált, hogy ezt elértük. Én csak azt adtam Marcinak, amit tőlük kaptam. Hat és fél évig dolgoztunk együtt, és folyamatosan azt tanítottam neki: nincs elérhetetlen labda. Megtanulta – mondta Gyuricsku Enikő.

A nyíregyházi teniszedző egy titkot is elárult. A Tálentum Egyesület Marciról kapta a nevét 1998-ban.

- Névválasztás előtt állt a klub, és meséltem keresztapámnak Marciról, hogy van egy ilyen tehetséges tanítványom. Ő találta ki, hogy akkor legyen Tálentum az egyesület neve. Az első győzelmét Debrecenben aratta a Perec Kupán. Máig őrzöm azt a fotót, melyen a kezében fogja a díjat, egy hatalmas perecet, mely nagyobb mint Marci. Folyamatosan fejlődött, és mielőtt Wimbledonban megnyerte a tornát, a Tiszavasvári úton együtt edzettünk. Próbáltam visszaadni a labdáit, de néhány labdamenet után vizesruhát kellett tenni a csuklómra, mert akkor erővel érkeztek az ütései – mesélte Gyuricsku Enikő.

A héten aztán valóra vált az álom, Fucsovics Marci kedvence, Federer ellen játszhatott.

- Nekem két kedvencem volt világ életemben. Az egyik Roger Federer, a másik Fucsovics Márton. Amikor kettejük találkozóján megláttam a tévében ahogy egymás mögött jönnek ki a stadionba a folyosón, eleredtek a könnyeim. Büszke voltam rá, mert elérte amit szeretett volna, amiért annyit dolgozott, én pedig örülök, hogy egy ilyen tanítvánnyal dolgozhattam - mesélte Gyuricsku Enikő, aki ma is gyerekekkel foglalkozik és azon dolgozik, hogy megtalálja Marci méltó utódját. Nem lesz könnyű…

Dankó László