Bölcsődefejlesztések Nyíregyházán – Kezdetét vette a kivitelezés

Elkezdődött a Bölcsődefejlesztés Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál című pályázati program kivitelezése.


Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 237,93 millió Ft, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Bölcsődefejlesztés Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál” című, TOP-6.2.1-16- NY1-2017-00001 azonosító számú pályázat megvalósítására, mely a TOP-6.2.1-16 kódszámú, Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése című pályázati felhívás keretében került benyújtásra. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásában valósul meg.

A projekt célja, hogy Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata hozzájáruljon a 0-3 év közötti gyermekeket nevelő szülők munkaerőpiacra történő visszatéréséhez, ezáltal a foglalkoztatás növeléséhez. Célja az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva csökkenteni a hozzáférhetőség területi különbségeit, megteremteni az egészséges környezetet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit, ezzel biztosítva a minőségi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. A minőségi követelmények, javulása megnyugtató a szülők számára a gyermekeik elhelyezését illetően, így munkavégzésük során koncentráltabbak, hatékonyabbak lehetnek.

A projekt keretében négy nyíregyházi bölcsődében kerül sor fejlesztésre, ebből három esetében infrastrukturális fejlesztés és eszközbeszerzés, egy bölcsődében pedig eszközbeszerzés valósul meg. 2018. június közepén kezdődött el a projekt megvalósítása, amelynek általános célja a gyermekek napközbeni ellátását nyújtó intézmények fejlesztése, ezáltal a hatékony nevelés – gondozás infrastrukturális feltételeinek megteremtése.

Az infrastrukturális fejlesztés keretében a 16. számú Aprajafalva, az 5. számú Őzike és a 9. számú Micimackó Bölcsődében akadálymentesítés, belső ajtók cseréje, helyiségek festése, a főzőkonyhák felújítása, korszerűsítése, belső tér -és falburkolatok, valamint beépített bútorok cseréje történik meg, továbbá eszközbeszerzés is tervezett. A 16. számú Aprajafalva Bölcsődében a fenti fejlesztéseken túl az energetikai korszerűsítés keretében, a homlokzat hőszigetelése és a fűtési rendszer korszerűsítése, valamint a terasz, lépcsők, járdák felújítása is megvalósul. A 6. számú Napsugár Bölcsődében pedig eszközbeszerzésre kerül sor a pályázat keretében. Az eszközbeszerzéseknek köszönhetően a nevelőfejlesztő munkához és a gyermekek készségeinek fejlesztéséhez szükséges beltéri és kültéri eszközök kerülnek az intézményekbe.

A beruházás időtartama alatt az érintett bölcsődék zavartalan nyitva-tartása biztosított, a gyerekek biztonságának szem előtt tartása mellett. A bölcsődék nyári zárva tartási ideje alatt az ügyeletes bölcsődékben biztosított a gyermekek napközbeni ellátása.

A projekt terezett befejezése 2018. ősszel várható.