Bodzavirág versmondó és rajzverseny a Szent Imrében
A Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola április 23-án Bodzavirág címmel megyei versmondó és rajzversenyt szervezett. Mintegy 84 versmondó alsós kisdiák mérte össze tudását, valamint több száz pályamunka érkezett. A verseny díszvendége Kiss Ottó, József Attila-díjas költő, író volt.

2015. április 23-án immár negyedik alkalommal rendezte meg a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola „Bodzavirág” versmondó versenyét. A versenyt négy évvel ezelőtt álmodta meg Tóthné Kolocsán Ildikó tanítónő, aki akkor még iskolai, később városi, idén pedig már megyei szinten szervezte a megmérettetést a többi lelkes „szentimrés” tanító nénivel. Pregitzer Fruzsina színművésznő, Finy Petra és Weinrauch Katalin költőnők után ebben az évben Kiss Ottó, József Attila-díjas költő volt a zsűri díszvendége, akik örömmel jöttek, és megelégedve, élményekkel gazdagon, Nyíregyházát és a Szent Imrét is a szívükbe zárva távoztak városunkból.
Elképzeléseink szerint ma élő költők versei közül vártunk szavalatokat. Az idén mintegy 84 versenyző négy korcsoportban mérte össze tehetségét.

Az idei zsűri tagjai:
1. korcsoport /1. évfolyam
Dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa, a gyermekrészleg vezetője, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára
Ilyésné Tóth Viktória, könyvtáros
Schmied Aliz Eszter, a Keresztény Ifjúsági Találkozó francia versmondó versenyében, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok versenyén versmondó kategóriában 2. helyezett diák.

2. korcsoport/2. évfolyam
Máté Csabáné Orosz Beáta, magyar–német szakos középiskolai tanár
Árva Monika, a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára
Palkó Rita, a rajzpályázatot értékelő rajztanár

3. korcsoport/3. évfolyam
Kiss Ottó, József Attila-díjas költő, író
Holik Ferencné, magyar–német szakos nyugdíjas tanárnő
Szaplonczay Máté, a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola papnövendéke

4. korcsoport/4. évfolyam
Petneházy Attila, országgyűlési képviselő
Kemecseiné Rusz Eleonóra, a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanítónője
Tamás Ferenc, a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola papnövendéke

Ezeket a szép délutánokat igyekszünk mindig nagyon családiasra tervezni, hogy a gyerekek, szüleik és a felkészítő tanárok is otthonosan érezzék magukat. A versenyt a gimnázium épületének csodálatos dísztermében megnyitó ünnepséggel kezdjük. Ezután évfolyamonként az általános iskola igényesen felszerelt és ízlésesen díszített tantermeiben kerül sor a megmérettetésekre. A szakértő zsűri rendszerint nehéz döntéshozatalának idejére, vendégeinket alkalmi játszóházunkba, kézműves foglalkozásokra invitáljuk. Mindenkit bodzás finomságokkal kínálunk. A friss bodza illatát árasztó folyosóinkon idén a szintén megyei „Bodzavirág” rajzversenyünk több száz alkotását tekinthették meg a versenyzők és kísérőik. Mikor megszületett a döntés, mindannyian visszavonultunk a díszterembe, ahol iskolánk tanulói vidám, tavaszi tánccal kedveskedtek az eredményre izgatottan várakozó versenyzőknek.
Álljon itt tehát a győztesek neve, akiknek szívből gratulálunk:

 

Ha a kedves olvasó úgy érzi, legközelebb szívesen ellátogatna iskolánkba ezen a nevezetes napon, akkor örömmel jelenthetem, hogy jövőre is szeretettel hívjuk és várjuk a megye valamennyi iskolájából a szavalni vágyó kisdiákokat. Azt hiszem, hogy iskolánk igazgatónője, Megyesi Mária és minden kolléganőm nevében mondhatom, hogy büszkeséggel tölt el bennünket az a nagyfokú érdeklődés, mely versenyünket övezi, valamint a sok hálás köszönet és megelégedés, melyek nemcsak a résztvevőkben, hanem a zsűri tagjaiban is megfogalmazódtak.

Tóthné Kertes Anna, tanítónő