Biztonságosabb lesz az elektronikus fizetés

 A banki rendszerekben növekszik a csalások száma, mivel megnövekedtek a tranzakciók, a csalók pedig célba vették a pénzügyi adatokat. Ha a hackerek hozzáférnek a bankkártya-adatokhoz, akkor vagy közvetlenül visszaélnek velük, vagy el tudják adni azokat más felhasználási célra.

A probléma nagyon is valós, a kiberbűnözés ma már több százmilliárd dollárnyi kárt okoz a világban. Léptek már a bankok is, és modern csalás-megelőzési eszközöket kezdtek el bevezetni. Az Európai Unió mostani döntése is azt segíti elő, hogy a jövőben biztonságosan tudjunk online fizetni – magyarázta Keleti Arthur, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnöke a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Az EU kiemelten fontosak tartja, hogy az állampolgárai biztonságban legyenek, és a magánszférájuk a lehető legkisebb mértékben sérüljön. A rendelkezés ezért előírja, hogy a felhasználóknak például a bankkártya-műveleteknél több faktorral kell azonosítaniuk magukat. Az új szabályozás még több lehetőséget biztosít erre, teret engedve a legmodernebb azonosítási technológiák felhasználásának is, vagyis az innovációt sem akarja megfojtani.

Az EU az új szabályozással a biztonságot túl „rendet is tett” a bankok és a fintech (modern banki szolgáltatásokat kínáló) cégek között. Elindult ugyanis egy küzdelem a hagyományos banki struktúrák és a modern vállalatok között. Az uniós döntés azt szolgálja, hogy jobban kiegyenlítse a versenyt – húzta alá.


Forrás: hirado.hu