Biciklitúrás átadót tartottak ma! Elkészült a borbányai kerékpárút!
Fotó: Szarka Lajos

Folyamatosan bővül Nyíregyháza kerékpárút-hálózata. Az elmúlt hónapokban a borbányai városrész felé is fejlesztettek; befejeződött a közel 8 kilométeres új kerékpárút építése. Ma biciklitúrás átadót tartottak.

Délelőtt a Kígyó utcán gyülekeztek a biciklitúrás átadóra, többek között kerékpáros egyesületek képviselői, gyerekek, Dr. Kovács Ferenc polgármester és Dr. Rákóczi Ildikó önkormányzati képviselő.

Azáltal, hogy kerékpározunk óvjuk, védjük környezetünket. A másik, ami szerintem nagyon fontos és az egészségmegőrzés szempontjából is kiemelkedő, hogy a kerékpározás egy nagyszerű sport, szórakoztató kikapcsolódás és ha már valaki kerékpározik, akkor tett valamit az egészségéért.

- mondta Dr. Rákóczi Ildikó.

Nyíregyháza kerékpárút-hálózata folyamatosan bővül az elmúlt években! A kétkerekűvel közlekedők azt mondják, biciklisbarát a szabolcsi megyeszékhely, örülnek az új, összesen közel 8 kilométeres kerékpárútnak.

A megvalósult kerékpárút nyomvonala a Debreceni úton a Kígyó utca – Debreceni út csomóponttól a Tünde utcáig halad, majd a Tünde utcára lefordul, azon végig vezet a Kállói útig. Ott a városközpont felé, valamint Nagykálló irányába, a Csárda utcáig is elbiciklizhetnek most már a kerékpárosok. A borbányaiak nevében Bajnay Kornél képviselő köszönte meg a fejlesztést.

Nem is egy kerékpárutat kaptunk, hanem egyből kettőt! Mert kaptunk a Tünde utca felől, valamint a Kállói út felől is, tehát gyorsan és könnyen meg tudjuk közelíteni a belvárost – én azt gondolom, hogy a kerékpáros közlekedés igen erőteljesen felfut majd, szerintem nagyon sokan fognak most már kerékpárral járni a belvárosba, esetleg a munkahelyekre.

A beruházás közvetett gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási kapcsolódással valósult, meg, hiszen az érintett Debreceni, Kígyó, Kállói, Szent István és Tünde utcákon jelentős munkaerő-áramlás is zajlik. Mussó László önkormányzati képviselő ezzel kapcsolatban szólt:

A Tünde utca egy iparterület, rengeteg ember jár ide dolgozni. Nagyforgalmú a Tünde utca, sok a kamion is, de az új bicikliúttal már biztonságosabb Kistelekiszőlő ezen szakasza a kerékpárosok részére is.

Az új kerékpárút Csárda utcai végénél adták át a fejlesztést. Dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte:

Közel 8 km új kerékpárút készült el, amely bekapcsolja Nyíregyházán a borbányai városrészt; a hálózatunk kibővült! Ezzel már a 71 km-t meghaladja városunk kerékpárút-hálózata. Én azt gondolom, hogy aki ismeri Nyíregyházát, látja, hogy 2011-től teljesen megváltoztatta a városképet a sok fejlesztés és sokkal többen bicikliznek ma már. A gyerekeket is elengedik, hiszen biztonságosak a kerékpárutak. Ezt a fejlesztést szeretnénk folytatni a következő években is.

A közel 8 kilométeres új kerékpárút egy több mint 2 milliárd forintos projekt keretében valósult meg.