Bibliai Logók! Különleges tárlat nyílt az örökösföldi görögkatolikus templomban

Modern, minimalista stílusban látogatható mintegy 40 grafika, az alkotások bibliai személyekről, helyszínekről és a hozzájuk tartozó történetekről beszélnek.

A Bibliai Logók egy kreatív projekt, amely 2017-ben indult. Célja, hogy az emberek jobban megismerjék a Szentírást. Több településen is látogathatták már az érdeklődők a tárlatot, amely most Nyíregyházán állomásozik. Az egyedi grafikák nemcsak az idősebbeket, hanem a fiatalokat is elgondolkodtatják. Erről szólt Szabó Tamás görögkatolikus parókus:

A mai kor egyik legnagyobb kihívása, hogy hogyan lehet modern nyelven, úgy is mondhatjuk, hogy az Instagram korszakában átadni azokat az örök érvényű, bibliai igazságokat, ami az életvitelünkhöz, a mindennapjainkhoz szükségesek. Nagyon megörültem, amikor az interneten megláttam Balogh István kárpátaljai református fiatalembernek ezt a zseniális alkotását, amiben egyszerűen a Bibliában található helység és személyneveket használja fel, hogy ezeket az üzeneteket átadja és számunkra is érthetővé tegye letisztult formában, nagyon egyszerű módon. Mindannyian tudjuk, hogy a fiatalok felé nehéz örök érvényű igazságokat úgy átadni, hogy az ő nyelvezetükben, az ő képi világukban is megfelelően nyilvánuljon meg – ezzel a tárlattal azonban sikerül! Úgy gondoltuk, hogy nekünk, görögkatolikusoknak is jó dolog, hogyha más egyházak ilyen zseniális találmányait fel tudjuk használni, el tudjuk hozni, úgyhogy így lett egy kicsit határon átnyúló, egyházak közös projektjeként is megnyilvánuló lehetőség itt, Nyíregyházán.

A beszédes logók alatt 3-4 mondatos kiegészítések is találhatóak – ezek magyarázatot adnak a grafikákhoz. Persze a legtöbb esetben egyértelműek az alkotások, például Jézus árulója, Júdás nevénél az S betű egy dollár jelet formáz. De más bibliai személy- vagy helyszínnévnél is beszédesek az elkészült grafikák.

A tárlat Örökösföldön, a Szentháromság téri görögkatolikus templomban tekinthető meg, november 17-éig.