Beszámoló a tanács titkárától

Népszerû a nyugdíjasok körében a senior tánc. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. március 2-i számában.)


Február 27-én tartotta soron következõ ülését az Idõsügyi Tanács, melyen a résztvevõk tájékoztatást hallgattak meg a senior táncról, valamint a nyugdíjas­szö­vetség tagszervezeteinek javaslatairól. A beszámolót készítõ Fintor Károlyné, a tanács titkára egyben felhívta a figyelmet, hogy hétfõi napokon továbbra is várják a város nyugdíjasait fogadóórájukon a Móricz Zsigmond könyvtárban.
 
Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója adott tájékoztatást a senior táncról, mint a zenére történõ, az idõsödõ ember szervezetéhez illeszkedõ, kíméletes sporttevékenységrõl, mely pozitívan hat testre és lélekre egyaránt, s kellõen megtornáztatja az agyat, fejleszti a koncentrációs képességet. Ez a táncforma jelenleg az Alvégesi Mûvelõdési Házban hetente mûvelhetõ. Ezzel az idõs embereknek az a gondjuk, hogy körülményesen megközelíthetõ. Az Idõsügyi Tanács azt szorgalmazza, hogy központi helyen, akár a VMKK-ban legyen lehetõségük az idõseknek részt venni ezen a csodálatos mozgásformát biztosító rendezvényen. Ennek lehetõségét vizsgálják az illetékesek.

Másik napirendi pontunk a Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetség tagszervezeteinek javaslatai voltak az Idõsügyi Tanács munkájához. Szabóné dr. Csiszár Gabriella, a szövetség elnöke tájékoztatójában elmondta, hogy 42 tagszervezet, több mint háromezer taggal tartozik a szövetséghez. Vannak nyugdíjasklu­bok, akik nagyon jó körülmények között tarthatják meg rendezvényeiket, vannak, akik kevésbé. A klubok nagy odafigyeléssel gondoskodnak tagtársaikról, rendszeresen részt vesznek kulturális rendezvényeken, elõadásokon. Tájékoztatást kaptunk arról, hogy a „Meséld el nekem...” Élettörténetek Nyíregyházán c. pályázatra beküldött pályamunkák elbírálásra kerültek, reményeink szerint márciusban megtörténik az eredményhirdetés is.

Fintor Károlyné,
az Idõsügyi Tanács titkára