Bemutatkozik új partnervárosunk, a lengyelországi Bielsko-Biala!

Bielsko-Biała Dél-Lengyelországban, a Beszkid hegylánc lábánál fekszik, a Biała folyó mellett, amely a múltban határfolyó volt Szilézia és Kis-Lengyelország között. Ez a két - egykor önálló - egység 1951-es évtől kezdődően egy várost képez, amelynek jelenleg közel 170 ezer lakosa van.


A XIII. században alapított sziléziai Bielsko már a XIV. században Cseh Királyság részévé vált, amellyel együtt 1526-ban az Osztrák Monarchiához csatolták. A Kis-Lengyelországi Biała – mint település – már a XVI. századtól létezett Lengyelország nyugati határánál. Az 1772-es Lengyelország I. felosztása után Białát szintén Ausztriához csatolták, ahol az újonnan kialakult Galícia tartományba került. Mind a két település 1918-ban került vissza a lengyel államhoz

A II. világháborúig Bielsko és Biała lakossága több nemzetiségű és különböző vallású emberekből állt. Egymás mellett éltek a németek, a lengyelek, a zsidók, a csehek, a katolikusok, az evangélikusok és a judaizmus vallásúak. Ezek a nemzetek saját kultúrájuknak tartósan a nyomát hagyták a településen, mintegy specifikus multinacionális olvasztótégelyt képezve, amelynek a II. világháború vetett véget.

Bielsko-Białában sok műemlék található, mely közül számos az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosának a stílusára utal, ezért is nevezték a Habsburg monarchia szélén fekvő várost „Kis Bécsnek”. A bécsi alkotók művei – bielsko-białai építészeti „gyöngyei” - közé tartozik a Lengyel Színház (Teatr Polski), a főposta, a városháza, a vasúti pályaudvar, a ”President” szálloda épülete valamint több bielskói iparosnak a villaháza.

A XIX. és a XX. század dinamikusan fejlődő városának építészeti stílusa a szecesszió. A legreprezentatívabbak közé tartozik a Kerületi Bíróság épülete – korábban zsidóiskola és Zsidó Hitközség székhelye, a „Sasnál” („Pod Orłem”) szálloda valamint sok polgári ház, amelyek közül a legjobban ismert a „Békák alatt” („Pod Żabami”) nevet viselő lakóház.

Lengyel helységek közül Bielsko-Białában található a legtöbb olyan műemlék, amely a reformáció idejétől fejlődő evangélikus kereszténységgel kapcsolatos. Ennek legjobb példája a volt evangélikus negyed – „bielskói Sion”-nak nevezett városrész, ahol megtalálható a Lengyelországban egyedülálló Luther Márton szobra, a Megváltó Krisztus Temploma, a plébánia és a két volt evangélikus iskola épülete, továbbá meg kell említeni a két műemlék jellegű temetőt is.

Bielsko-Białát a Sziléziai Beszkid és a Kis Beszkid hegység veszi körül. Nem csoda tehát, hogy az itteni lakosság és a turisták aktív élete is a hegyek körül forog. A város közigazgatásai határain belül több hegycsúcs is található.

Számos turisztikai útvonal már a városban kezdődik. Az érdeklődő turista megtalálhat itt mindent, amit keres: nyüzsgést, de ugyanakkor csendet is, a beszkidi természet szépségét, a hihetetlen látványt, és még ettől is többet.
Ha gyalogtúrát kívánunk tenni, akkor érdemes egy kis hegycsúccsal kezdeni, azaz a Dębowiec heggyel (686 m). Ezt a helyet nemcsak a helybeliek, de a turisták is kedvelik, mert nem egészen 25 percig tart a hegytetőre való feljutás. Ha túl fáradtak vagyunk, vagy kevés szabad idővel rendelkezünk, Dębowiec csúcsára akár 5 perc alatt is feljuthatunk! Egy kényelmes és korszerű felvonó visz fel minket a hegy tetejére, útközben felejthetetlen és lenyűgöző látványt biztosítva. A felső állomástól már csak pár lépés választ el minket a népszerű Dębowiec Fogadótól, amely a hagyományos lengyel ételeiről híres, és ahol erőt tudunk gyűjteni a további túra előtt.

A következő népszerű hegy a Szyndzielnia – ahová a Dębowiecről nem egészen 2 órás út vezet, de Dębowiechez hasonlóan lényegesen lerövidíthető ez az idő, ha igénybe vesszük Lengyelország legkorszerűbb kabinos felvonóját. A 2016-2017 fordulóján modernizált felvonó kb. 6 perc alatt felvisz minket a Szyndzielnia csúcsra. 34 db kabin áll rendelkezésünkre. Minden második kabin speciális kerékpártartóval rendelkezik, azon kívül mindegyik babakocsi és a kerekesszéket használó mozgássérültek szállítására is alkalmas. A kerékpártúrák kedvelői speciális belépő csomagot is vehetnek. A felvonó felső állomása mellett található egy 18 méter magas kilátótorony, amelyről szép időben látható a Tátra, valamint egy „Régi Állomás 1000 m tengerszint felett” nevű pihenőhely. Szyndzielnia csúcson érdemes meglátogatni a turistaházat, amely kétségtelenül a lengyel hegyekben található legszebbek közé tartozik. A turistaház 50 férőhellyel rendelkezik, étterem és a büfé is található ott.

Dębowiec és Szyndzielnia csúcsáról tovább is túrázhatunk. A közelben vár minket Klimczok, Błatnia, Kozia Góra csúcsa. További hegyi gyalogtúrákban segítséget nyújtanak a kijelölt túraútvonalak. Bielsko-Biała területén majdnem 103 km túraútvonal található.

Ha nem szeretünk gyalogolni, síelhetünk is. Télen a bielskoi lejtők a síelők paradicsomává válnak. Dębowiec Szabadidős-Síközpont a már említett ülőlifttel, gyerekfelvonóval és a síelni vágyó tanulók számára kialakított megvilágított, műhavas sípályával rendelkezik.

Aktív turisták számára a város legnagyobb érdekességét bizonyára az Enduro Trails hegyi kerékpárút rendszere jelent. Ez egy egyirányú kerékpárút, azaz singletrack hálózat. Keskeny, kanyargós és hullámos kerékpárutak a Klimczok hegyen futnak, Szyndzielnia és Kozia Góra között. A kerékpárutakat négy nehézségi szintre osztották, amelyeket különböző színekkel jelölnek (a legkönnyebbtől a legnehezebbig): zölddel, kékkel, pirossal és feketével, amelynek köszönhetően kitűnő szórakozást nyújt minden túrakerékpáros részére – akár amatőr, akár profi.


Szeretettel várjuk Önöket Bielsko-Białaban!