Bemes diákok a Rzeszowi testvériskolában

 A lengyel nagyváros 21-es számú iskolájával testvériskolai kapcsolatot ápolunk. 2016. májusában együttműködési megállapodást kötöttünk a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal, melynek célja, hogy ápoljuk a lengyel-magyar barátságot. Testvériskolánk a 31- es mellett a Rzeszowi 9. sz. Szent Hedvig Királynő Kétnyelvű Gimnázium. Az iskolák tanulói egy közös idegen nyelven, angolul kommunikálnak egymással, így megvalósulhat a tanulók nyelvi fejlesztése is. A diákok évente két alkalommal találkoznak egymással, ősszel a magyar gyerekek utaznak Lengyelországba, tavasszal pedig ők jönnek hozzánk, vendégségbe. Az utazást, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, és a Bem József Diáksport Egyesület támogatta.

A magyar diákokat a lengyel diákok és szüleik szállásolták el, így garantált volt az, hogy nagyon sok élményben részesülhetnek a gyerekek. A három napos út során a diákok ismerkedtek a lengyel iskola mindennapjaival, betekintést nyerhettek a lengyel családok hétköznapjaiba, a lengyel gasztronómiába, kultúrába, szokásokba. Ellátogattak a város nevezetességeihez és időt szakítottak az aktív kikapcsolódásra a rzeszów-i trambulin parkban. Külön élményt jelentett a diákoknak, hogy az iskola padjai között elsajátított angol nyelvtudásukat éles helyzetekben használhatták, hiszen a kommunikáció nyelve végig az angol volt. A gyerekek között folyamatos a kapcsolattartás, hiszen a közös nyelven angolul e-mailen, skypon, rendszeresen tartják majd a kapcsolatot egymással. A Bemesek rengetek élménnyel és sok új ismerettel, tértek haza, várva a mielőbbi találkozást a lengyel barátokkal.

A kapcsolat a korábbi tanévekben megszokottak szerint folytatódik: 2019. tavaszán a bemes gyerekek, szüleik és az intézmény dolgozói látják vendégül a lengyel gyerekeket.


Dr. Baloghné Mester Éva

intézményvezető

 

(Borítókép: commons.wikimedia.org)