Befektetésösztönzési Konferencia: fókuszban a gazdaság- és városfejlesztés
Fotó: Szarka Lajos

A hazai és nyíregyházi befektetésösztönzési sikereket mutatták be november 17-én a Nyíregyházi Befektetésösztönzési Konferencián a Hotel Koronában. A városi Foglalkoztatási Paktum rendezvényén jelen voltak a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület tagjai, akik megismerték a hatékony működés mögött álló szervezeteket, és az általuk végzett munka folyamatait.

Cél a gazdaságfejlesztés és befektetésösztönzés

A jelenlegi önkormányzati ciklus városvezetési célja a hatékony gazdaságfejlesztés Nyíregyházán. Az Ipari Park fejlesztése olyan beruházókat vonzott a régióba, amelyek nemcsak munkahelyeket hoznak létre, de hozzájárulnak a gazdasági mutatók növekedéséhez is. A konferencián a polgármester kiemelte, a 4 éve kezdődött folyamat összetett, a befektetők nemcsak az ipari parkot, hanem a várost is tüzetesen átvizsgálták.

Ez a város 2010-ben a csőd szélén volt (…) nyakig el volt adósodva. A Kormány-konszolidáció 2013 júniusában volt, 2010 októberében pedig választás volt, tehát két és háromnegyed éven át tartott a csődmenedzselési időszak. Akkor már csak 18,9 milliárd forint volt a hitel, kifizettünk 2 milliárdot, de 4,7 milliárd volt a szállítói ki nem fizetett számla. Ez többszáz nyíregyházi vállalkozást érintett – emlékezett vissza dr. Kovács Ferenc polgármester.

A nagy beruházások a siker mutatói

Az eddigi sikerek közé sorolható a dél-Koreai W-Scope letelepedése, amely mintegy 80 ha területen fog működni és szeparátorfóliát gyártani. A német Boysen a technológiai váltáshoz igazodva nem kipufogót, hanem akkumulátortartó-takaró lemezeket fog előállítani Nyíregyházán, mintegy 400 új munkahelyet létrehozva. Idén jelentették be, hogy érkezik a kínai Sunwoda vállalat is, amely az elektromos autók akkumulátorgyártói között a top10-ben szerepel, gyára 100%-ban megújuló energiával működik majd, a vízfogyasztást 90 százalékban tisztított szennyvízből tervezik megoldani. Az elektromos hőszivattyúk gyártásában élen járó Qvantum cég az Electrolux létesítményét vásárolta fel, várhatóan 2024 második felében kezdi meg a gyártást.

192 milliárd forint támogatás

Mindennek az előzménye, hogy a déli ipari park bővítése a kormányzati támogatással folyamatos és országosan is kiemelkedő mértékű.

Az elhangzott már, hogy a 130 ha-hoz vettünk 640-et. Ez egy komplex feladat, a kormánytól érkezett 192 milliárd infrastruktúra fejlesztésre, vásárlásra, a mostani beruházók befektetési összege körülbelül 1000 milliárd – mondta el a polgármester.

Gazdaságfejlesztés mellett városfejlesztés is zajlik

A város adottságain kívül a befektetésösztönzéshez szükséges egy jól működő infrastrukturális háttér, szakértői csapat, valamint a szakemberek utánpótlásának biztosítása. A konferencián elhangzott továbbá, hogy nemcsak külföldi, hanem magyar vállalatokat is várnak Nyíregyházára.

Gyakorlatilag a folyamat elején tartunk. ’19-ben azt gondoltuk, hogy ez egy 10 éves projekt lesz, ebből eltelt 4 nagyon intenzív év, és legalább 10 év áll még előttünk. Ahogyan haladunk előre, egyre jobban kirajzolódik, amit mindig emlegettem, hogy ez nem csak egy ipari park fejlesztés, vagy gazdaságfejlesztés, hanem egy komoly városfejlesztési program is, amely az előző 10 évre épül és még 10 év kell ahhoz, hogy pályára kerüljön – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

A rendezvényen a sikerek mögött álló szervezetekről, a hatékony megközelítési módokról beszélt dr. Podlovics Roland alpolgármester, Bartók Dávid a Nyíregyházi Ipari Park ügyvezető igazgatója, az oktatás vonatkozásában a Nyíregyházi Egyetem jelenéről és jövőjéről tartott előadást Dr. Hárskuti János, az egyetem elnöke.

 

Kapcsolódó galéria

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum 20231117