„Az vagy, amit megeszel!”  címmel egészségnapot tart a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola

 

 A hagyományos, tematikus napon a belvárosi intézmény tanulói megismerkedhetnek a testmozgás különböző formáival, illetve azokkal a táplálkozási alappillérekkel, amelyek abban segítenek nekik, hogy egészségesek maradjanak.

Boldog iskolaként” a Nyíregyházi Bem József Általános Iskolában a pedagógusok odafigyelnek a rájuk bízott gyerekek testi-lelki épségére. Céljuk nem az, hogy problémamentes életet varázsoljanak a diákoknak, hanem az, hogy a folyamatosan szembejövő gondokat úgy oldják meg a tanulók, hogy közben egészségesek maradjanak. A Boldogságórák alkalmával körbejárnak egy témát, a mindennapokban pedig a tanultak alapján próbálnak meg élni és eligazodni a kihívások útvesztőiben.

A lelki egészség mellett, élményközpontú iskolaként a pedagógusok a testmozgás gyakorlására is folyamatosan ösztönzik a diákokat. 1988-tól adott a Bán Ferenc, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas építész által tervezett, hatalmas tornacsarnok. Ebben nem csupán a mindennapos testnevelés valósul meg, hanem azok a délutáni sportfoglalkozások is, amelyek mind az idejárók testi-lelki épségét szolgálják.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolájaként nagyon fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek az egészségtudatos életmóddal. Éppen ezért az iskolai védőnővel együttműködve, egy több évet átívelő projektet kezd el az iskola, melynek  idei célkitűzése, hogy diákok a testmozgás mellett megismerjék azokat a táplálkozási alappilléreket, melyek segítségével megtanulnak saját korunknak és életvitelüknek megfelelően, helyesen étkezni.  

Április 26-án, a sport- és táncbemutatók után a gyerekek birtokba veszik a tornacsarnok különböző állomásait, ahol játékos formában ellenőrizhetik addig megszerzett tudásukat, de újakhoz is hozzájuthatnak. A pedagógusok és az egészségügyi szakemberek olyan témákat dolgoznak majd fel a gyerekekkel játékos formában, hogy mit és mikor egyenek ahhoz, hogy szervezetük jól működjön. Választ kapnak arra is, hogy kinek mennyi vizet kell meginni egy nap alatt, de megtanulhatják azt is, hogyan történik testünkben a táplálék és a folyadék felhasználása. Az egészséges nassolni valók mellett a vitaminok jelentőségéről is hallhatnak érdekességeket. Mire a napnak vége lesz, az is egyértelmű lesz a gyerekek számára, hogy mennyi mozgással tudnak bizonyos feleslegesen bevitt kalóriákat ledolgozni.

 

Az aktív mozgás ezen a napon sem maradhat el. A tanulók az Egészségnapon különböző mozgásformákat próbálhatnak ki. Lesznek küzdősport bemutatók, mediball, lövészet, tájfutás és tánc. A gyerekeket várja egy meglepetés is: 18 méteres felfújható akadálypályán tehetik próbára ügyességüket.