Az Oscar-díjas szakács az Ózon-dús levegőt kedveli
Nemrégiben Nyíregyházán járt Lukács István, háromszoros Oscar-díjas (ebben az értelemben világcsúcstartó) mesterszakács, s miután exkluzív interjút adott stábunknak a Szieszta című műsor keretein belül a Helló Nyíregyháza színpadán, az Ózon Panziót választotta szállásául. Mint nemsokára kiderül, nem véletlenül...

A nyolcadik ikszhez közelítő, mégis fiatalos Lukács István (aki Gombai Nagy Péter mestercukrásszal volt a vendégünk) négy évtizede járja a világot, s nemcsak a szakma ismerte el számos aranyéremmel a különböző versenyeken, hanem igazán megtisztelő felkéréseket kapott pályafutása során. ő készítette a magyarországi gálavacsoráját II. Erzsébet királynőnek, de Mitterand és George Bush éppúgy evett már a főztjéből, mint Margaret Tha­tcher, Diana hercegnő vagy Gorbacsov. Sőt, az amerikai Super Bowl gálaestjét hétszer „főzte le”...

Konyhai nagyhatalom vagyunk

A világhírű séf, olimpiák nyertese, majd zsűritagja azt mondja: a magyar gasztronómia a világ bármely konyhájával felveszi a versenyt, „nagyhatalom” vagyunk, kitűnő szakácsokkal. De a háziasszonyok és hobbifőzők is kiváló minőségű étkeket tudnak készíteni, melyek során a legfontosabb, hogy tisztelettel, szeretettel csinálják. Így az egyszerű rántotta és köménymagleves is különleges lehet! Nyíregyháza rég ismerős számára: korábban éveken át havi rendszerességgel megfordult egy sóstói étteremben, s azért az Ózont választotta, mert a szakma által is megbecsült barátai várták: Kállai Attila, az intézmény vezetője és Rabi László séf, aki sokat dolgozott mellette.

Szobák után tányérok

Kállai Attila egyébként két éve vezeti az intézményt, s nem kevés szakmai tapasztalat van mögötte. Számos külföldi felkérésén túl, volt, hogy a soproni központtal egyszerre négy szálloda üzemeltetési igazgatója volt, bő ötszáz szobával, de Budapesten és Gyulán is letette a névjegyét a vendéglátás vezetőjeként. A Városüzemeltetés égisze alatt működő, akkor még 2010 előtti örökségként elhanyagolt Ózonba érkezve először a leromlott szobákat tette lakhatóvá és vonzóbbá egy erős ráncfelvarrással. Tudta, hogy a gasztronómiához több idő kell, így első lépésben a kínálat részévé tette a büféreggelit és a tányérszervizes vacsorát, s figyelmet fordított a csapat képzésére. Ma ott tartanak, hogy egyedülálló módon vadonatúj szervizzel is kedveskednek: a szakács díszegyenruhában érkezik a vendéghez, majd miután elkészítette a fogásokat, úgy tálal...

A nyiregyhaza.hu-ra is főznek

Persze nemcsak a külső, hanem a tartalom is megújulóban, melynek a szándékok szerint egyre inkább részét képezik a magyar konyha remekei, kiemelten tirpák ételekkel és Krúdy-kedvencekkel. S noha ő nem szakács, igazi partnerre talált Rabi László személyében, aki már az 1970-es években a szakma ifjú mestere volt, s 44 éve áll a világ fazekai mögött, bejárva fél Európát.

Idényjelleg és kreativitás

A mostani premier egy sorozat része: a célok szerint mindig idényjellegű, kreatív ételekkel is igyekeznek megszólítani a nyíregyháziakat, így kerül a bodza a palacsintába, a csalán a levesbe. (Nem csak teaként finom!) Az egyebek mellett karottával, zellerrel és jégsalátával izgalmassá tett kukoricasalátájuk pedig lassan védjegyükké, „városi salátává” válik. ők abban hisznek, hogy a tányérra rakott ételminták helyett lakjon jól a vendég ízletes, bőséges hazaival, különleges külsőségekkel, minden más szempontból is a földön járva. S örülnek neki, ha ezt már nemcsak a szállóvendégek, hanem a nyíregyháziak is elismerik.