Az ország legjobb helyi hírműsorát készíti a Nyíregyházi Televízió a szakma szerint
A díjat Zagyva Gyula, a Nyíregyházi Televíziót is működtető önkormányzati médiacentrum, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezetője vette át Békéscsabán

Az ország legjobb helyi hírműsorát készíti a Nyíregyházi Televízió. Szerkesztőségünk Híradóját a Helyi Televíziók Országos Egyesületének éves konferenciáján ismerték el múlt héten Helyi Érték Fődíjjal. A szakmai szervezet legrangosabb kitüntetését a professzionális munkáért, a hitelességért, valamint a kiemelkedő formai megoldásokért és dinamizmusért ítélték oda.

A szakmai zsűri a legjobbnak ítélte az országban a helyi tévék mezőnyében a Nyíregyházi Televízió Híradóját. A közel 90 tagot tömörítő Helyi Televíziók Országos Egyesületének éves találkozóján gálaműsor keretében adták át a díjakat a rendezvénynek ezúttal otthont adó Békéscsabán.

Profi, hiteles, kiemelkedő

A méltatás szerint:

A műfaj mindem elemét tökéletes formában tárja a nézők elé, alkotói érezhető rutinnal és professzionális módon oldották meg a feladatot, hogy a keleti nagyváros egy napjának történéseit a lehető legszélesebb keresztmetszetben, és a leghitelesebben mutassák meg a város hírfogyasztó közönségének. A műsorszámot formai megoldásai és dinamizmusa is kiemeli a mezőnyből.

A Nyíregyházi Televízió szerkesztősége

Sokaknak fontos a díj

A díjat Zagyva Gyula, a Nyíregyházi Televíziót is működtető önkormányzati médiacentrum, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezetője vette át, aki értékelésében azt mondta: egy szakmai díjról van szó, ami azért fontos, mert a mai, felgyorsult világban sok hivatás, mesterség esetében a szakmaiság a háttérbe szorult. S hogy kiknek fontos ez a díj? – Egyrészt a nézőknek – talán ez a legfontosabb a sorban, hiszen egy olyan híradót kaphatnak napra-napra a Nyíregyházi Televízióban, ami úgy gondoljuk, hogy hiteles, és a kollégák odateszik magukat az elkészítésében. Nagyon fontos szerepet játszanak, sokat dolgoznak érte, akár hétvégén is. Fontos a fenntartónak, mert ebből is látható, hogy egy jó csapatra bízzák a Nyíregyházi Televízió műsorainak elkészítését. Fontos azért is, mert az ideérkező fiatalok a szakmaiságot csak tőlünk tudják megtanulni, mert az iskolában kevés a gyakorlat. És a díj fontos az itt dolgozó kollégáknak is, hiszen ez egy csapat, egyre jobban inspirálja őket és tovább dolgoznak ezen az úton – fogalmazott Zagyva Gyula, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A helyi közösségnek szólnak

A díjátadó gálaműsort a szokott módon szakmai értékelés előzte meg. A műhelymunkában főszerep jutott a zsűri közismert tagjának, az MTVA kiemelt szerkesztő-műsorvezetőjének. A szintén vidékről indult Gulyás István azt mondta, azért kedvelt egy helyi televízió, mert olyan információkat ad, amely közvetlenül érinti a helyi közösséget, amelynek egyben tükröt is tart – mindezt magas színvonalon.

A kreativitást látom elsősorban. Azt, hogy a körülmények ellenére maximálisan megpróbálják kielégíteni annak a közösségnek az igényét, amely felhatalmazta őket, hogy tudósítson az ő létükről, és az őket foglalkoztató problémákról, és ebben a kollégák zseniálisak.

– fogalmazott a zsűri képviseletében.

Csapatmunka eredménye

Gulyás István azt is kiemelte: sok tehetséges, szépen beszélő ember dolgozik a helyi tévéknél. Közülük is kiemelkedik az értékelés alapján a Nyíregyházi Televízió Híradóját évtizedek óta professzionálisan vezető Kovács Kriszta.

Kovács Kriszta már adásban

Nagyon örülök, hogy országos viszonylatban, a helyi televíziók közül a Nyíregyházi TV hozhatta el a fődíjat hírműsor kategóriában. Természetesen ez nemcsak az én érdemem, hiszen egy komplett stáb dolgozik a Híradó elkészítésén, gondolok itt a szerkesztőkre, operatőrökre, vágókra, a gyártásvezetőre. Úgyhogy ez a díj, én azt hiszem, leginkább egy jól működő összeszokott csapat munkájának eredménye.

– mondta ezúttal nem a Híradó pultja mögül a megdicsért tévés.

Elismerések folyamatosan

Az elismerés egy műsorszámon keresztül tehát az egész alkotó közösséget dicséri, amely csakúgy, mint minden nap, éppen ma is szorgalmasan dolgozik a friss, tényszerű és színes, hétköznaponként jelentkező Híradó elkészítésén. Az elismerés pedig nem egyedi: csak 2013 óta négy alkalommal került a legjobb három helyi hírműsor közé az NYTV Híradója, amely most legjobbként a fődíjat érdemelte ki, miközben a magazinműsorok és a dokumentumfilmek között is többször kapott szerkesztőségünk Helyi Érték Díjat az elmúlt években.

E mögött az elismerés mögött is igazi csapatmunka van, melyből mindenki kivette a maga részét. Fontos kiemelni, hogy a tévénk hírei a nyiregyhaza.hu (a város webportálja), az idén 25 éves városi hetilap, a Nyíregyházi Napló és a hellonyiregyhaza.hu, tehát a Város-Kép Kft. többi médiaterméke által még többekhez jutnak el. Örülünk, hogy professzionálisnak és hitelesnek ítélnek minket, megyünk tovább a megkezdett úton.

– tette hozzá Tarczy Gyula, a Nyíregyházi Televízió és Napló főszerkesztője.

3, 2, 1...

Az ország is lát minket

A szerkesztőség folyamatos elismerésének része az is, hogy a Médiatanács rendszeresen támogatásra méltónak találja a hírműsort és szintén a bizalom jele, hogy évek óta a Nyíregyházi Televízió készíti a tudósításokat a város és a megye életéről a Magyar Televízió közszolgálati híradója, valamint az MTVA tematikus, sport- és kulturális csatornái számára.

Kapcsolódó galéria

Életképek a Nyíregyházi Televízió munkatársainak mindennapjaiból