Az oltás az orvostudomány egyik legjelentősebb sikere

A tuberkulózis elleni világnap a járványból kivezető útra hívja fel figyelmünket. A tbc ötven évvel ezelőtt még népbetegségnek számított, amivel szemben a védekezés egyik meghatározó pillére a védőoltás volt a hatékony gyógyszerek alkalmazása mellett. Meggyőződésünk, hogy ma a fejlett tudomány segítségével sokkal rövidebb idő alatt gyors oltási programmal, a korlátozó intézkedések betartásával és társadalmi összefogással képesek vagyunk magunk mögé utasítani a koronavírus járványt is.

A huszadik század egyik legnagyobb hazai orvostörténeti sikere, amit a tuberkulózisos (tbc) megbetegedések számának csökkentésében értünk el. A világon Magyarország egyike annak az 54 országnak, ahol a tbc előfordulása a legalacsonyabb. Míg ez a fertőző betegség világszerte évente 1,4 millió emberéletet követel, addig hazánkban 2020-ban 400-nál is kevesebb megbetegedést diagnosztizáltak.

Magyarország 2018-ban végleg elkötelezte magát a járvány felszámolása mellett, amikor aláírta az ENSZ által kiadott politikai nyilatkozatot, ami a tbc megszüntetése érdekében fogalmazott meg stratégiai célokat. A 2020-ra kitűzött 20%-os csökkenés célértékét már 2017-ben elértük, és azóta is folyamatos visszaesés tapasztalható.
 Köszönhető mindez a tbc ellátásban résztvevő nagyszerű tüdőgyógyászoknak, ápolóknak, mikrobiológiai laboratóriumi munkatársaknak, és járványügyi szakembereknek. A sikerhez hozzájárult továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített egészségügyi szakmai irányelv, ami a tuberkulózis prevenciójáról, diagnosztikájáról, terápiájáról és gondozásáról szól.

Az 1900-as évek elején a tüdővész hazánkban népbetegségnek számított. A két világháború között a tuberkulózis elleni védekezésben is nagy hangsúlyt kapott a kórházi férőhelyek létesítése, bővítése, illetve a szigorú egészségügyi intézkedések meghozatala. Az igazi áttörést azonban az 1954-től bevezetett TBC elleni védőoltás jelentette, ami a történelem során az egyik legtöbb halálesettel járó betegség visszaszorítását eredményezte. Hazánkban a kötelező oltási programoknak köszönhetően a fertőző betegségek előfordulása mindeddig alacsony volt, épp ezért az oltások fontosságáról, szerepéről, ma sem szabad elfeledkeznünk.

 A tuberkulózis elleni világnapon, ez a cseppfertőzéssel terjedő és tüdőt támadó betegség mostani helyzetünkben a járványból kivezető útra irányítja a figyelmünket. Jelen pillanatban is csak szakmai együttműködéssel és lakossági összefogással lehetünk eredményesek a koronavírus járvánnyal szembeni küzdelemben. A kórházi infrastruktúra átalakítása, az intenzív ellátásra alkalmas kórházak kapacitásának bővítése, mind-mind a járvány megfelelő és hatékony kezelésére irányuló törekvés. Az oltások jótékony hatásai ezúttal is beérnek, ami a járvány megfékezésének egyik fontos kulcsa.

 

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma