Az igazi kelt tészta receptje – Hagyományos kalácssütés a Sóstói Múzeumfaluban

Az idén 50 éves Sóstói Múzeumfalu népi gasztronómiai kóstolóra hívja ezen a nyáron is a turistákat. A szabadtéri múzeum a régi idők tárgyai és emlékei mellett a hagyományos magyar ételeket is megismerteti a vendégekkel minden szombaton. A látogatók skanzenbankóval fizethetnek a finom falatokért.

A Sóstói Múzeumfaluba látogatók nemcsak a skanzen épített örökségét ismerhetik meg a berendezett házakon keresztül, hanem bepillantást nyerhetnek abba is, hogy régen hogyan készült a kelt tészta. Erre minden szombaton van lehetőség, illetve minden második héten vasárnap is sütnek a kemencében. A hétvégén aranygaluska készült, a süteményhez felhasznált dió pedig helyben, a múzeumfaluban termett – mesélte dr. Szabó Sarolta, a szabadtéri skanzen igazgatója.

Skanzenbankó

A látogatók egyedi, a múzeumfalu saját fizetőeszközével vásárolhatnak kóstolót. A skanzenbankó értéke 100 forint, egy bankóért például gyógyteát kóstolhatnak, három bankóért a kelt tésztákat is meg lehet kóstolni.

Magdi néni receptje

Liszt, élesztő, cukor, só, tojássárgája és tej – ezek a kelt tészta hozzávalói. A tészta dagasztása után fél órát hagyni kell állni, ezután fog megkelni a tészta. A pihentetés után lehet elnyújtani a tésztát és elkészíteni az aranygaluskát. Farkas Sándorné Magdi néni lépésről lépésre bemutatja a videóban a sütemény hagyományos elkészítési módját.