Az Év tisztje lett Kormos Róbert tűzoltó százados

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadója, Kormos Róbert tűzoltó százados iparbiztonsági kategóriában az Év tisztje kitüntetést vehette át március 13-án Budapesten. A vegyészmérnök végzettségű szakember a katasztrófavédelemnél veszélyes üzemekkel kapcsolatos feladatokat lát el, emellett a katasztrófavédelmi mobil labornál készenléti szolgálatot is rendszeresen ad és a sugár felderítő egység munkájában is aktívan részt vesz. A háromgyermekes édesapa szakmai felkészültsége országosan is kiemelkedő.

„Az iparbiztonsági szakterület három fő alszakterületre oszlik: veszélyes üzemek, veszélyes áruszállítás és kritikus infrastruktúra védelem. Ezen területekhez kapcsolódóan a katasztrófavédelemnek hatósági és szakhatósági jogkörei vannak. Emellett működik egy katasztrófavédelmi mobil labor és egy katasztrófavédelmi sugár felderítő egység is. Ezek a felderítő beavatkozó egységek támogatják a terepi munkát, vagy amikor valamilyen baleset, esemény történik, elvégzik akár a hatósági aktusokat is"

mondta Kormos Róbert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó századosa, kiemelt főelőadója.

A tűzoltó százados 2009-ben került a polgári veszélyhelyzet kezelési osztály állományába, jelenlegi munkakörét 2012-től látja el a hatósági osztályon. 2021-ben a szabolcs-szatmár-beregi csapat tagjaként 1. helyezést ért el az országos katasztrófavédelmi sugár felderítő versenyen, most pedig az Év tisztje kitüntetést vehette át kimagasló teljesítménye elismeréseként. Nagy megtiszteltetés ez számára, mint mondta: a fejlődés és felkészültség elengedhetetlen az iparbiztonság területén, ezért tudásának folyamatos fejlesztésével az új kihívásokra koncentrál.

„Hatalmas elismerés, hogy országos szinten elismerik a munkámat a katasztrófavédelemnél. Ez nem jelenti azt, hogy most le lehet állni és a féket lehet behúzni. További fejlődés szükséges a veszélyes üzemek és a többi szakterület kapcsán is. A fejlődés folyamatos, új szakmai anyagok, új kihívások, új típusú üzemek jelennek meg a megyében és országosan is, ezekre fel kell készülni, hogy maximálisan el lehessen látni a hozzájuk kapcsolódó feladatokat – tette hozzá a tűzoltó százados.

A háromgyerekes édesapa szakmai felkészültsége országosan is kiemelkedő. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is számos esetben támaszkodott tudására és proaktív szemléletére. Több nemzetközi szakirodalom fordításában és módszertan kidolgozásában is részt vett. Tudását folyamatosan bővíti, járt már szakmai kiküldetésen az Egyesült Államokban, Németországban, Portugáliában és Norvégiában. A közeljövőben Belgiumba készül egy szemináriumra, ahol több nemzet képviselője előtt tart előadást.