Az év autója Nyíregyházán is
A Volkswagen Passat nyolcadik generációja nyerte el az európai „Év Autója” elismerő címét.

Európa 2015-ös „Év Autója” egy Volkswagen – az új Passat nyerte a nemzetközi „Car of the Year” zsűri által évente kiosztott, tekintélyes díjat. A győztest a Genfi Autószalon előestéjén hirdették ki.
„Nagyon büszkék vagyunk erre az elismerésre” – jelentette ki prof. dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke a genfi díjátadót követően. „Az új Passat révén ismét sikerrel fejlesztettünk ki egy olyan modellt, amely mind műszakilag, mind pedig minőségi színvonalával mércéül szolgálhat kategóriájában. E kitüntetés mérnökeink, formatervezőink és egész csapatunk munkájának nagyszerű elismerése. Az új Passat jól mutatja, hogy a Volkswagen márka megfelelő válaszokat ad napjaink kihívásaira.”

Az új Passat kitüntetését Heinz-Jakob Neußer, a Volkswagen igazgatótanácsának a műszaki fejlesztés területéért felelős tagja vette át, majd így fogalmazott: „Nagy örömmel tölt el minket a „Car of the Year 2015” elismerése. E díj különös jelentőségű számunkra, mivel szakújságírók független nemzetközi zsűrije ítéli oda, emellett az ügyfelek körében is közismerten nagy tekintélynek örvend.”

Az „Év Autója” („Car of the Year”) Európa egyik legrégebbi és legtekintélyesebb díja, amellyel immár 1964 óta tüntetik ki évről évre a legjobb újdonságokat. A 22 európai ország összesen 58 autós szakújságírójából álló zsűri végül hét jelöltet nevezett a döntőre, amelyeket az elmúlt hónapok során – a gazdaságosság, a kényelem, a biztonság, a menettulajdonságok, a funkcionalitás, a dizájn és a fejlett műszaki megoldások szempontjai szerint – széles körű tesztek során vizsgáltak, vetettek össze egymással, illetve minősítettek. Az 52. alkalommal megrendezett, nagy hagyományú szavazás döntőjében az új Passat összesen 340 ponttal fölényesen végzett hat vetélytársa mezőnyének élén. A közelmúltban a Polo (2010) és a Golf (2013) által a Volkswagen két aktuális modellje is elnyerte az áhított elismerést. Az „Év Autója” első helyét az „Arany Kormánykerék” („Goldenes Lenkrad 2014”) és az „Auto Trophy 2014”, illetve több hazai és külföldi díj egészítette ki.

Az új Passat minden változatában a világ legsikeresebb középkategóriájú modelljei közé tartozik, és a 2014-es év során eladott 1,1 millió példányával a Volkswagen Csoport világszerte legnagyobb darabszámban értékesített típusa. A „bestseller” immár nyolcadik nemzedéke kategóriája egyik leginnovatívabb tagja. Legkorszerűbb konstrukciója eredményeképpen alapvető arányai még dinamikusabbá váltak, többek között alacsonyabb karosszériával, hosszabb tengelytávval és nagyobb kerekekkel. Változatlan hosszúsága ellenére az új Passat jóval tágasabb utasteret kínál. Választékában mindemellett az olyan legújabb technikák is megjelennek, mint például a teljes egészében digitális kombinált műszeregység (Active Info Display) és a műszerfalból kiemelkedő szélvédőkijelző (Head-up Display). Nem hiányozhat azonban a kínálatból a táblagépek számára készült, mobiltelefonos alkalmazás alapú hátsó szórakoztató rendszer (Rear Seat Entertainment), a gyalogosfelismerő, illetve városi vészfékező funkcióval kiegészített Front Assist és három további világújdonság sem: az autót vészhelyzetben lefékező Emergency Assist, a vontatmánnyal manőverezést segítő Trailer Assist és a közlekedési torlódás asszisztens. Az új Passat motorpalettáján összesen tíz közvetlen befecskendezésű és turbófeltöltésű benzin-, illetve dízelmotor sorakozik, 88 kW/120 LE és 206 kW/280 LE közötti teljesítménnyel. Az új Passatot Nyíregyházán az Autó Széles Kft.-nél lehet megtekinteni.  

Dankó L.