Az értéktár része Szabó Tünde sporttevékenysége – Visszaemlékezés és kiállítás az Arénában
Dr. Szabó Tünde egy talk show keretében idézte fel sikeres úszó múltját a Continental Arénában.
Az értéktár része Szabó Tünde sporttevékenysége – Visszaemlékezés és kiállítás az Arénában
Az értéktár része Szabó Tünde sporttevékenysége – Visszaemlékezés és kiállítás az Arénában
Az értéktár része Szabó Tünde sporttevékenysége – Visszaemlékezés és kiállítás az Arénában

Dr. Szabó Tünde olimpikon úszó kiemelkedő sporttevékenységét, mint nemzeti értéket mutatták be pénteken este a Continental Arénában, hiszen egy javaslat alapján része lett a települési értéktárnak. A város legeredményesebb olimpikonja egy archív felvételekkel tarkított talk show keretében idézte fel sikeres úszó múltját, egyben utat mutatott a közönség soraiban nagy számban helyet foglalt fiatal sportolóknak.

Egy 27 éves felvételt is bejátszották a szervezők az Értékes Esték sorozat legutóbbi rendezvényén, mely a város legfényesebben csillogó olimpiai érmét, a barcelonai ötkarikás játékokon Szabó Tünde által 100 méteres hátúszásban szerzett ezüstérem megszületését mutatja be. A részlet a Városi Televízió 1992-es műsorából származik.

A városért is küzd

Bár ezt követően abbahagyta az élsportot, a ma már például szakedzői és szakjogászi diplomákkal, speciális végzettségekkel sportállamtitkárként és nyíregyházi országgyűlési képviselőként dolgozó dr. Szabó Tünde nagy megtiszteltetésnek és elismerésnek tartja, hogy része lett az értéktárnak. A Nyíregyházi Televíziónak a rendezvény előtt azt nyilatkozta: amikor sportolunk, csak egy cél vezet, hogy minél eredményesebbek legyünk. Amikor a dobogón áll a sportoló, akkor érzi, hogy sokan állnak mellette, mögötte, s ilyenkor a hazájáért, a városáért is tesz.

Mindig Nyíregyházán

Nyíregyháziként versenyeztem mindig, az NYVSC színeiben sportolhattam és nagyon szeretetteljes közeg vett körül. Mire felnőtt lettem, nagyon kevesen úsztak már velem, s volt, hogy egyedül is úsztam egy edzésen, tehát ilyen szempontból nehezebb volt, mintha egy csapatsportágban lennénk. Sokat hívtak, hogy Budapesten sportoljak, sok edző szerette volna, hogy menjek a csapatába, a tanítványai közé, de én mindig nemet mondtam. Mert én nyíregyházi vagyok, nyíregyháziként születtem, és soha nem tudtam volna itt hagyni a családomat, azt a várost, ahol felnőhettem.

– fogalmazott dr. Szabó Tünde, olimpiai ezüstérmes.

Más körülmények

Az olimpikon a beszélgetés során megfogalmazta: a ’80-as évek végén, s a ’90-es évek elején sokkal másabbak voltak a körülmények, nehezebb volt sikereket elérni vidéken az infrastruktúra miatt, mint az akkori fővárosiaknak. De örömmel szólt az abban az időben még különlegesnek számító külföldi edzőtáborokról, ahová csak a legjobbak juthattak el, a versenyekről, a befogadó és szeretetteljes nyíregyházi közegről és külön is edzőjéről, Vajda Tamásról. A közönség az éremkollekciója egy részét is megcsodálhatta, hiszen az olimpiai mellett világbajnoki és két európa-bajnoki ezüsttel is büszkélkedhet.

Olimpiai kiállítás az Arénában

A rendezvény hátterét a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum vándorkiállítása adta. A Magyarok az újkori olimpiákon című tárlat március 22-ig, naponta 8 és 16 óra között tekinthető meg ingyenesen a Continental Aréna emeletén.

Kapcsolódó galéria

Értékes Esték 20190308