Az értékek között barangoltak versenyláz közepette

Értékes barangolás címmel rendezték a megyei értéktár és a hungarikumok kincseiről szóló versenyt a Vármegyeháza Bessenyei Nagytermében. Három középdöntő után jutott 3 általános és 3 középiskolás csapat a vármegyei döntőbe. A két kategória győztesei az országos versenyre kerülnek, melynek nyertese is volt már a korábbi években Szabolcs-Szatmár-Beregből. Idén beregi győzelem született a megyei döntőben.

A Kállai kettős táncbetéttel kezdődött az Értékes barangolás című megyei iskolás vetélkedő a Vármegyeházán. A Művészeti Szakgimnázium tánctagozatának diákjai mutatták be az Állami Népi Együttes 1951-es koreográfiáját, mely ma már megyei értéktáras kincsünk.

2013-ban indult hazánkban a hungarikum mozgalom. Vármegyénkből az elsők között a megyeháza épülete, de a beregi keresztszemes is bekerült az értéktárba, amely mostanra hungarikummá vált.

A 172 érték között legutóbbi például a tyukodi gyékényfonás, ill. a tiszavasvári sportmúzeum.

„Nagyon örülünk annak, hogy mindig felkészülten jönnek a gyerekek, és tanúbizonyságot tesznek arról, hogy mennyire ismerik azokat az értékeket, amelyek nemcsak körülveszik őket, hanem a megyében, akár az országban is, vagy a határokon túl is olyan örökséget és olyan kincset képviselnek, amelyre valóban büszkének kell lenni. Több mint 70 iskola jelentkezett a vármegyéből a vetélkedőre. A három középdöntő után itt most a döntőben az a 3-3 csapat mérkőzik meg – a 3 általános és középiskolás csapat –, amelyek a legjobbak voltak, és mind a két korosztályból az első helyezett az országos döntőben mérettetheti meg magát. Nagyon büszkék vagyunk egyébként, mert mindig helyt állnak a csapatok, sőt volt már, amikor meg is nyerték az országos döntőt, pl. a tiszaszalkai általános iskolások, akik most is itt vannak a megyei döntőben”

– tájékoztatott a Vármegyei Közgyűlés alelnöke. Nyíregyházáról az Arany általános iskolásai, a Széchenyiből pedig a középiskolás kategóriába jutottak diákok. A vármegyéből Kisvárda, Vásárosnamény, Fehérgyarmat és Tiszaszalka diákjai versenyeztek a Vármegyeháza Bessenyei termében. Gondosan előkészített anyag állt a fiatalok rendelkezésére.

„A Hungarikum weboldaláról készültünk fel, ahol mind a 89 hungarikum megtalálható. A környékünkön is van hungarikum, ez a beregi keresztszemes”

– fogalmaztak a tiszaszalkai iskolások, Gál Vivien és Kállai László Sándor. Igazi lokálpatrióták ezek a fiatalok, akik időt, energiát nem sajnáltak arra, hogy alaposan felkészüljenek az Értékes barangolásra. Köszönet a felkészítő-segítő tanároknak is – fogalmazott hétfőn délelőtt a játékmester.

„Elhangzott itt érték, elhangzott kincs. Az értékeinket és a kincseinket nem úgy őrizzük, hogy elássuk, hanem vigyázunk rájuk, őrizzük őket és gyarapítjuk őket”

– mondta köszöntőjében Szenti Tibor nyíregyházi képviselő. A mai fiatalok felelősségére hívta fel a figyelmet a zsűri elnöke, folytatva a képviselő gondolatait.

„Ennek az a lényege, hogy ezeket az értékeket, ami mellett néha elmegyünk úgy, hogy észre sem vesszük, felderítsük, megőrizzük, továbbadjuk. Ha rám néztek, lehet, hogy jövőre már nem is találkozunk itt, tehát nektek kell ezeket továbbvinni, felderíteni, nektek kell gondozni, nektek kell továbbadni, hogy a ti gyerekeitek is büszkén mondhassák azt, hogy az én falumban mi minden érték van”

– fogalmazott dr. Bene János címzetes múzeumigazgató. A motiváló gondolatok után aztán elkezdődött a verseny, melynek az első feladata igencsak összefoglaló, kreatív kérdés volt. Nevezz meg hungarikumokat, amelyekben megtalálhatóak az alábbi színek! Egyes színek esetében több helyes válasz is lehetséges. A vörös, narancs bíbor, a sárga, vagy az arany szín, illetve a színtelen. A feladatsor végén kiderült, hogy Tiszaszalka és Vásárosnamény csapata nyerte meg a vármegyei döntőt, így ők szerepelhetnek az országos versenyen.