Az Erasmus+ mobilitási program keretében cserediákok érkeztek Nyíregyházára
fotó: Szarka Lajos

28 diák érkezett Nyíregyházára, hogy magyar fiatalokkal közös mobilitási programban vegyenek részt. A Resicabányáról és Rzeszówból érkező diákok a magyar társaikkal együtt többek között a demokrácia témakörében folytatnak eszmecserét. A vendégeket, akik négy napot töltenek a városunkban, kedden délelőtt dr. Ulrich Attila alpolgármester fogadott a városházán.

Egy februárban indult nemzetközi csereprogram folytatásaként 28 diák érkezett vasárnap Resicabányáról, valamint Rzeszówból és környékéről Nyíregyházára. A diákok a közös időtöltés és baráti eszmecserék mellett a demokráciáról tanácskoznak. A látogatás az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet és sportot támogató programja keretében, a nyíregyházi Mustárház sikeres pályázata révén valósul meg. A magyar és külföldi diákok közös programjának második állomása a mostani látogatás, amelynek során a fiatalok összesen négy napot töltenek városunkban.

„Nos, eddig nagyon sok tevékenységben vettünk részt. Volt egy kis beszélgetés, ötletelés. Nagyon élvezem az itt tartózkodást. Nagyon sok kedves emberrel találkoztam. Azt hiszem, jó emlék lesz”

– mondta Martyna, aki Dynówból érkezett. Takács Zsófia, a nyíregyházi diákpolgármester elmondta, jelenleg egy részvételi projekt zajlik Nyíregyházán, amely egy mobilitási program második szakasza. Hozzátette, a fiatalok a látogatás fő témaköre, a demokrácia jegyében határokon átívelő közös programot is szerveznek, amelynek részeként egy vándorkiállítást hoznak létre.

„A fiatalokkal egy közös kiállítást szeretnénk létrehozni, ami egy vándorkiállítás lenne Rzeszówval, illetve Resicabányával közösen, amit annak érdekében hozunk létre, hogy megmutathassuk, a diákok milyen fényben látják a demokráciát, és hogy őket ez hogyan érinti”

emelte ki a diákpolgármester. A nyíregyházi Mustárház számos Erasmus+ projektet nyert már különböző témákban. A jelenlegi projekt témája kiterjed arra is, hogyan támogatják a különböző városok a fiatalokat, miként próbálják őket helyben tartani, és milyen lehetőségeket kínálnak számukra kulturális és gazdasági téren. Erről dr. Ulrich Attila alpolgármester beszélt, aki a diákokat köszöntve a városháza Bencs termében közös beszélgetésre is meghívta őket.

„El fogom mondani a diákoknak, hogy itt, Nyíregyházán mi mit próbálunk tenni a fiatalokért, mi az a rendszer, mi az a lehetőség, amiben élhetnek, gondolkodhatnak. Elmondom a problémáinkat, őszintén, hogy az ember mindig többre és másra vágyik, mint ahol van, és azt is, hogy a városvezetés célja, hogy a fiatalokat itthon tartsa és visszacsábítsa"

hangsúlyozta az alpolgármester. A mostani látogatáson túl a fiatalok még további 3 közös mobilitási tevékenységet szerveznek a jövőben, egyet Lengyelországban, egyet Romániában és még egyet Nyíregyházán. A tervezett kiállítást a mieink nyitják, amelyet valamikor az ősz folyamán valósítanak meg.

(Szerző: Boros Rita)

Kapcsolódó galéria

Lengyel diákok a Városházán 20240604